Măsuri adoptate de Comisia Europeană, concluzii de la summitul G20 şi sprijinirea procesului de pace în Orientul Mijlociu

Comisia Europeană a adoptat în această seară măsuri de urgenţă pentru Marea Britanie şi Olanda, pentru a preveni răspândirea gripei aviare detectată în cele două ţări. Măsurile includ sacrificarea păsărilor de curte din zonele unde a fost descoperit virusul, stabilirea unor zone de protecţie şi supraveghere, introducerea de măsuri sanitare de curăţare şi dezinfectare, precizează Comisia Europeană, într-un comunicat difuzat în această seară şi citat de corespondenta Radio România Actualităţi, Cerasela Rădulescu. Rămânem la Bruxelles, unde miniştrii europeni de externe au decis să adauge noi nume de rebeli separatişti pro-ruşi pe lista persoanelor vizate de sancţiuni pentru implicarea lor în conflictul ucrainean. Tot astăzi, Uniunea Europeană a anunţat că misiunea civilă de supraveghere în Ucraina va începe la 1 decembrie. Pe agenda miniştrilor de la Bruxelles se mai află şi situaţia din Orientul Mijlociu şi epidemia de Ebola.
Diplomaţia Uniunii Europene trebuie să propună înscrierea de noi nume de separatişti pro-ruşi din Ucraina pe lista persoanelor vizate de sancţiuni, pentru ca o decizie să poată fi luată până la sfârşitul lunii în curs. Cu toate acestea, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, nu a confirmat dacă sancţiunile vor fi extinse la următoarea reuniune la nivel înalt a liderilor europeni din decembrie, de la Bruxelles. În prezent, 119 persoane, separatişti şi responsabili ruşi, se află pe lista de sancţiuni europene, ce presupun îngheţarea averilor şi interdicţii de călătorie în spaţiul comunitar. Miniştrii fac apel la toate părţile implicate în conflictul din Ucraina să respecte dreptul umanitar internaţional şi să protejeze populaţia civilă. De altfel, Bruxellesul a anunţat că misiunea civilă consultativă a Uniunii Europene în Ucraina va începe de la 1 decembrie. Decizia de înfiinţare a acestei misiuni a fost luată de către liderii europeni în iulie şi va oferi Ucrainei sprijin pentru consolidarea siguranţei civililor şi aplicarea reformelor în domeniul securităţii, pe fondul conflictului cu Rusia. De asemenea, misiunea va oferi sprijin împotriva criminalităţii şi corupţiei. Prezent la Bruxelles ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a solicitat Uniunii Europene să transmită un mesaj clar de fermitate Rusiei, care să fie însoţit de ameninţarea cu noi sancţiuni, în cazul în care o astfel de măsură va fi necesară. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat la finalul reuniunii miniştrilor de externe din această seară că aceştia nu au decis o eventuală vizită a sa la Moscova în calitate de înalt reprezentant pentru politică şi securitate comună a Uniunii Europene.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 noiembrie)