Mesajul anual adresat Adunării Federale de preşedintele Putin va fi consacrat liberalizării economice

Mesajul anual adresat în anul 2014 Adunării Federale de către preşedintele rus Vladimir Putin va fi consacrat liberalizării economice – anunţă „Forbes”, cu referire la Agenţia „Bloomberg”. Potrivit agenţiei, programul de liberalizare economică a fost conceput după întrevederea preşedintelui rus Vladimir Putin cu miniştrii „blocului economic” din guvernul de la Moscova, care s-a desfăşurat la mijlocul lunii octombrie. Potrivit Agenţiei  „Bloomberg”, în cadrul acestei reuniuni, ministrul rus pentru dezvoltare economică Aleksei Uliukaev a declarat că inflaţia în Rusia iese de sub control şi că este posibilă o recesiune. Potrivit sursei citate, preşedintele Vladimir Putin a dispus atunci elaborarea unui scenariu de dezvoltare pentru viitorii zece ani, în cazul înăspririi sancţiunilor aplicate la adresa Rusiei. Ca urmare, miniştrii ruşi i-au prezentat lui Putin două variante de scenariu.
„Spre surprinderea lor, preşedintele Vladimir Putin a ales varianta care este aleatoriu denumită „liberalizare economică”, îndreptată spre o relaxare financiară, afectată de povara corupţiei la adresa întreprinderilor din ţară”, a menţionat Agenţia Bloomberg. De altfel, acest program a fost promovat timp de mulţi ani de miniştrii ruşi, a amintit agenţia. El va mai include un punct care prevede eliminarea barierelor birocratice, care „costă companiile ruseşti zeci de miliarde de dolari anual, sub formă de mită şi însemnând un regres”.
Mesajul anul al preşedintelui rus, Vladimir Putin, va fi adresat Adunării Federale pe 4 decembrie. Dmitri Peskov purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, a precizat că nu ştie nimic despre existenţa unui „plan de liberalizare”. „În permanenţă şi în mod definit reducem povara birocratică, care face presiuni asupra mediului de afaceri”, a mai spus Peskov. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus a refuzat însă să precizeze care sunt subiectele la care va face referire în mesajul anual şeful satatului rus. Preşedintele Putin anunţa anterior că va încerca să reflecte cât mai bine posibil în mesajul anual tematica consacrată „stabilităţii sistemului fiscal din Rusia”. „Întreaga comunitate antreprenorială, indiferent de sfera în care activează, ne comunică doar un singur lucru: că trebuie asigurată stabilitatea sistemului fiscal din Rusia, fapt care reprezintă o certitudine”, a subliniat Dmitri Peskov.

(www.rosbalt.ru  – 20 noiembrie)