A crescut numărul germanilor care pleacă să lupte alături de ISIL în Siria şi Irak, susţine şeful serviciilor de informaţii din Germania

Numărul germanilor care au plecat în Siria şi Irak pentru a lupta alături de militanţii grupării jihadiste Statul Islamic (ISIL) a ajuns la 550, iar dintre aceştia numai aproximativ 180 s-au întors, a declarat duminică şeful serviciilor interne de informaţii din Germania, Hans-Georg Maassen, într-un interviu acordat ziarului „Welt am Sonntag”. „Suntem îngrijoraţi de numărul mare al celor care au plecat mai ales în ultimele şase săptămâni. Până acum am numărat 550 de persoane care au plecat spre Siria şi Irak. Din aceştia, aproximativ 60 au fost ucişi în timpul luptelor, iar cel puţin nouă şi-au pierdut viaţa pentru că au comis atacuri sinucigaşe. Toate cifrele astea reprezintă un succes sinistru pentru propaganda islamistă”, a declarat Hans-Georg Maassen.

Alături de statele europene, Germania depune eforturi pentru a stopa radicalizarea tinerilor musulmani, dintre care unii năzuiesc să ajungă jihadişti în Siria sau Irak. Oficialii germani sunt îngrijoraţi şi de faptul că tinerii care pleacă în Siria şi Irak s-ar putea întoarce pentru a comite atacuri teroriste în ţara natală. Pentru că Germania este parte a alianţei internaţionale care luptă împotriva ISIL, este de la sine un stat-ţintă al atacurilor teroriste din partea ISIL şi chiar Al-Qaeda, a mai spus Hans-Georg Maassen în interviul din „Welt am Sonntag”. Săptămâna trecută, autorităţile germane au efectuat mai multe razii în landuri şi au arestat nouă persoane suspectate că îi sprijină pe jihadiştii ISIL.