Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru costul creditelor în lei, s-a stabilizat la un minim istoric, de 1,8%

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat ca referinţă pentru costul creditelor în lei, s-a stabilizat la un minim istoric, de 1,8%. Presa economică scrie că este dat astfel un semnal pentru ieftinirea împrumuturilor în lei. Se asteaptă şi o stimulare a creditării în valută, întrucât de astăzi intră în vigoare decizia BNR de reducere a ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută la 14%.
Reporter: Mira Gomboş – Prin acest mecanism, al rezervelor minime obligatorii, băncile comerciale sunt obligate să-şi menţină lichidităţile la un anumit nivel în conturi speciale la BNR. Scăderea rezervelor minime obligatorii în valută eliberează o cantitate de bani pe care băncile o pot folosi, de exemplu, pentru creditarea persoanelor fizice şi a celor juridice. Cu alte cuvinte, acesta este un mecanism care poate stimula creditarea, de data aceasta în valută. Este de menţionat că rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la nivelul de 10%.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 noiembrie