Vinurile moldoveneşti au viitor în China

Boicotul impus de Moscova asupra vinurilor din R. Moldova nu este decât un stimul pentru vinificatorii moldoveni. Aceasta o demonstrează participarea recentă a 20 de vinării moldoveneşti, sub egida brandului de ţară „Wine of Moldova”, la una din cele mai mari şi cunoscute expoziţii internaţionale specializate din China, ţară care va deveni în 2015 cel mai mare consumator de vinuri din lume.
Participarea vinificatorilor moldoveni la Expoziţia „ProWine” de la Shanghai, organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), cu suportul strategic al proiectului USAID CEED II, va aduce succese comerciale producătorilor naţionali, e sigur directorul ONVV, Dumitru Munteanu. Argumentele acestuia sunt că vinurile basarabene, în special cele roşii, s-au bucurat de o apreciere înaltă la această expoziţie. „Graţie calităţii acestora, a tradiţiei noastre milenare şi a stilului vinurilor noastre, suntem poziţionaţi alături de elita vinicolă a Europei”, spune Dumitru Munteanu.
Calitatea vinurilor reprezentative pentru RM a fost prezentată la această expoziţie de renumita expertă în vinuri de la Hong Kong, „Master of Wine”, Debra Meiburg, în cadrul unor master class-uri, organizate de specialiştii în marketing ai ONVV.
La expoziţia „ProWine” din China, în acest an, au participat 650 de companii vinicole din 38 de ţări, vizitată de aproximativ 8000 persoane profesioniste în acest domeniu. Deşi costurile pentru participarea la expoziţie au fost duble faţă de participările la alte expoziţii europene, vinificatorii îşi pun mare speranţă în perspectivele acestei pieţe de desfacere.
Republica Moldova exportă în China circa 1 mil. de sticle de vin, specialiştii Oficiului Naţional al Viei şi Vinului însă speră că, odată cu implementarea constantă a politicilor de promovare complexe pe această piaţă, exporturile de vinuri în China să crească de 300-400%.
În primele opt luni ale anului 2014, Republica Moldova a exportat 3,1 mil. de litri de vin îmbuteliat, cu 9% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
de Nadea Roşcovanu.

JURNAL DE CHIŞINĂU, 24 noiembrie 2014