Decesul lui Bernard Heidsieck, cântăreţul francez al «poeziei sonore»

Marele poet francez Bernard Heidsieck, aflat la originea curentului «poeziei Bernard Heidsiecksonore» care privilegiază oralitatea, a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani, a informat Centrul Naţional Francez al Cărţii.
Născut în 1928, Bernard Heidsieck a fost vicepreşedintele Băncii Franceze de Comerţ Exterior. Membru al comisiei Poezie de la Centrul Naţional al Cărţii (CNL), din 1987 până în 1990, el a fost preşedintele acestei comisii din 1992 până în 1995. În anul 1955, tânărul bancher şi-a publicat primele poeme în culegerea de versuri intitulată «Sitôt dit» (Ed. Seghers). Foarte repede, el a vrut să impună un nou gen poetic, «poezia sonoră», pe care o numea «poezia care iese din cărţi», cea care se vorbeşte, în picioare şi în mişcare. De altfel, mai târziu, el a preferat termenul de «poezie -acţiune».
O mare parte a operei sale a apărut la editura Al Dante, care a reeeditat în 2009 un volum intitulat «Poeme partituri», însoţit de două CD-uri, conţinând primele poezii ale autorului scrise între 1955 şi 1965.

(www.lesoir.be – 25 noiembrie)