Interviu acordat de Federica Mogherini publicaţiei austriece „Kurier”, înainte să fie numită comisar european

Interviul acordat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, publicaţiei austriece „Kurier” conţine denaturări ale celor spuse de politician – a comunicat Maya Kosyanchich, secretarul de presă al lui Mogherini.
„Kurier” a publicat un interviu acordat de şeful diplomaţiei europene, în care acesta ar fi declarat că ese necesară „acordarea de autonomie pentru estul Ucrainei”. Afirmaţiile acesteia referitoare la statutul Donbasului au fost denaturate – susţine serviciul de presă al lui Mogherini. „În realitate, aceasta spunea  că aşteaptă ca Protocolul de la Minsk să fie realizat. S-a referit şi la reforme, inclusiv la descentralizare” – a declarat Kosyanchich.
„Dialogul cu jurnaliştii s-a purtat în limba engleză, declaraţiile pe care le-a făcut au fost mult mai ample. Din acest motiv este posibil ca greşelile să fi apărut la traducere” – a declarat Kosyanchich, răspunzând la întrebarea publicaţiei „Pravda europeană” (proiect al publicaţiei pe Internet „Pravda ucraineană”).
Mai mult decât atât, după cum arată secretarul de presă al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, provoacă uimire şi momentul apariţiei interviului. „Interviul a fost făcut înainte ca Mogherini să fie numită în fruntea serviciului diplomatic european şi nu este clar de ce a fost publicat tocmai acum” – a spus Kosyanchichi. „Pravda europeană” remarcă faptul că publicarea acestui interviu în „Kurier” a avut ca rezultat faptul că o serie de mijloace de informare masă au arătat că în poziţiile UE referitoare la reglementarea conflictului din Donbas ar fi intervenit nişte modificări.

(www.interfax.ru – 25 noiembrie)