2014. november 26

Klaus Johannis, Románia megválasztott elnöke, első külföldi látogatását Kisinyóvban teszi

Klaus Johannis, Románia megválasztott elnöke, pénteken Kisinyóvba indul első külföldi látogatására. A vizitre két nappal a moldovai parlamenti választások előtt kerül sor. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) közleménye szerint, Klaus Johannis hivatalos megbeszéléseket folytat Vlad Filat-al, a Moldovai Demokrata Liberális Párt elnökével, és nem hivatalos találkozón fogadja Nicolae Timofti köztársasági elnök. Megjegyzendő, hogy a romániai liberálisok és a Prutton túli demokrata-liberálisok egyazon európai politikai családhoz tartoznak – az Európai Néppárthoz. A politikai elemzők úgy vélik, hogy Klaus Johannis kisinyóvi látogatása jel a moldovai pro-európai pártok támogatására. A közvéleménykutatások szerint a parlamenti választásokon az ellenzéki Kommunisták Pártja szerzi meg a legtöbb szavazatot, de ez nem jelenti azt, hogy többségben lesz az új Parlamentben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)

A parlamenti választások alkalmából a román kormány elszámolja a vonatjegy költségét a moldáviai tanulóknak és főiskolásoknak

A román kormány elszámolja a moldáviai tanulóknak és főiskolásoknak az egy útra szóló (jövet-menet) vonatjegyek árát, megkönnyitve ezáltal a Moldovai köztársaságbeli parlamenti választásokon való részvételüket. A vonatjegyek fedezésére a szükséges pénzt a szállitásügyi minisztérium költségvetéséből különitik el. A diákok az emlitett vonatjegyekkel Románia területén utazhatnak azon településekig, ahol a moldovai hatóságok 11 szavazókört nyitottak meg a vasárnapi parlamenti választások alkalmából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.26)

Mikó-ügy – Jogerősen elítélték a vádlottakat

Jogerősen felfüggesztette a restitúciós bizottság tagjaira alapfokon kiszabott börtönbüntetéseket a ploiesti-i táblabíróság a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt indított büntetőperben, és megerősítette az első fokú ítélet azon részét, amely szerint a református egyház elveszíti tulajdonjogát az ingatlan felett, közölte az MTI-vel szerdán Georgiana Petrişor, a táblabíróság szóvivője. Első fokon a bíróság 2012-ben a közérdek elleni visszaélésnek minősítette azt, hogy a háromtagú restitúciós bizottság 2002-ben, egy korábbi kormányrendeletet végrehajtva, visszaadta a kommunizmus idején államosított sepsiszentgyörgyi épületegyüttest az Erdélyi Református Egyházkerületnek.A ploiesti-i táblabíróság szerdán a bizottság két – korábban letöltendő szabadságvesztésre ítélt – tagja, Markó Attila és Marosán Tamás 3-3 éves büntetését ötéves próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre változtatta, mig a korábban 3 éves felfüggesztett börtönre ítélt Silviu Clim fellebbezését elutasította. Másrészt, jogerőre emelkedett az a rendelkezés, amely szerint visszaállítják a „bűncselekmény előtti” tulajdonjogi helyzetet, megsemmisítik az iskolaépület visszaszolgáltatásáról szóló 2002-es jegyzőkönyvet, és törlik azt a telekkönyvi bejegyzést, amellyel az egyház tulajdonába került az iskolaépület.A közmédiának nyilatkozva Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházmegye püspöke szerdán, a Mikó-ügyben aznap kihirdetett jogerős ítéletre utalva, kihangsúlyozta: „A 700 ezres erdélyi reformátusságot csapták arcul, nevezték hazugnak, csalónak, ezért az egyháznak újra kell gondolnia a román államhoz fűződő viszonyát.Huszonöt év jogállamiságába vetett hitünk dőlt meg ezzel ma, és olyan állapot állt elő, amivel a román állam jelezte a reformátusoknak, kisebbségeknek, hogy nem ugyanazok a jogok illetik meg, mint bárki mást”, nyilatkozta az MTI-nek, amely Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is idézi, aki szerint  veszélyes precedenst teremtett a ploiesti-i táblabíróság azzal, hogy érvénytelenítette a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatását és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az ügyben eljáró restitúciós bizottság tagjait. „Igazságtalannak tartom az ítéletet az egyházzal szemben, azokkal szemben, akik a törvényt alkalmazták, azokkal szemben, akiktől a kommunista diktatúra ingatlanokat kobozott el. Az ítélet megnyit egy kaput, amelyen keresztül a hasonló módon meghozott visszaszolgáltatási döntések érvénytelenítését kérhetik. Veszélybe kerül mindaz, amit az elmúlt két évtizedekben tettünk a visszaszolgáltatás  terén”, hangsúlyozta Kelemen Hunor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)

Bogdan Aurescu fogadta Dean Thompsont, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének megbízott vezetőjét

Bogdan Aurescu új külügyminiszter szerdán fogadta  Dean Thompsont, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének megbízott vezetőjét, mely alkalommal a külügyminiszter megerősitette, hogy a román hatóságok fejleszteni és elmélyiteni óhajtják az Egyesült Államokkal megkötött Stratégiai Partnerséget. Ugyanakkor kitért az új amerikai nagykövet romániai kinevezésének szükségességére és Románianak az Egyesült Államok vízummentességi programjához (Visa Waiver Program – VWP) való csatlakozásának fontosságára, hogy a román állampolgárok is vizummentesen utazhassanak az USA-ba.Külügyi közlemény szerint Bogdan Aurescu tájékoztatta az amerikai diplomatát az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsának legutóbbi ülésen hozott döntésről, mely szerint Románia 450 katonával egésziti ki NATO-küldetésben részt vevő román fegyveres erők állományát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.26)

Rozalia Gănciulescu