Concert de Ziua Naţională a României

Ambasada României în Republica Moldova şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău vă invită la concertul simfonic dedicat ZILEI NAŢIONALE a ROMÂNIEI susţinut de cunoscutul pianist Viniciu Moroianu şi Orchestra Naţională de Cameră condusă de maestrul Cristian Florea. Evenimentul va avea loc la Sala cu Orgă pe data de 27 noiembrie 2014, ora 18.00. Intrarea este liberă.

În program:

Marţian  Negrea  –  Isbuc  (Tarantella)  din  Suita  „Prin  Munţii  Apuseni”

Joseph  Haydn –  Concertul  în  Re  major  pentru  pian  şi  orchestră

Dinu  Lipatti  –  Concertino

Sabin  Pautza  –  Jocuri

 Viniciu Moroianu s-a născut la Bucureşti, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu prof. Gabriel Amiraş. A fost distins cu premiul I la competiţii naţionale în 1973, 1977 şi 1978, este laureat al concursurilor internaţionale de la Paris („Guilde française des artistes solistes”, 1979) şi Bucureşti („George Enescu”, 1991). De asemenea, a fost distins cu Premiul Colegiului Criticilor Muzicali pe anul 1981 pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu şi cu Premiul Fundaţiei „Dinu Lipatti” pentru restituirea şi prezentarea în concert, în 1992, a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti. A susţinut primul său recital la vârsta de 10 ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestra. Activitatea sa artistică include peste 700 de apariţii scenice, în recitaluri, concerte camerale şi ca solist cu orchestra. Are un repertoriu vast, incluzând prime audiţii şi lucrări ample mai rar abordate. Ca partener de lied a colaborat cu solişti vocali precum Eduard Tumagian, Leontina Văduva, George Emil Crăsnaru şi Georgeta Stoleriu. A concertat cu toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi a susţinut numeroase recitaluri şi concerte camerale.

„În generaţia lui, este poate chiar primul. Îi întrevăd un viitor strălucit în arta pianistică.” – Valentin Gheorghiu, Radio România, 1998