Dezbatere organizată la Bucureşti de Biroul de Informare al Parlamentului European în România pe tema securităţii energetice

Securitatea energetică, locurile de muncă, problemele economice, oportunităţile din agricultură sunt principalele teme abordate la dezbaterea organizată astăzi la Bucureşti de Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Discursurile s-au concentrat pe asigurarea securităţii energetice. Europarlamentarul Doru Frunzulică, membru al grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, consideră că la nivelul Uniunii Europene este nevoie de un plan strategic pentru a găsi noi resurse de energie. În opinia sa, acest lucru ar reduce dependenţa de gazul rusesc.

Doru Frunzulică: Trebuie efectiv stabilit un plan strategic european de a găsi noi resurse de energie, importuri din Africa de Nord, de gaz în primul rând, iar România trebuie să exploreze în continuare pentru a găsi resurse alternative de energie. Ne asigurăm peste 80% din necesarul intern. Cu gazul din Marea Neagră cred că putem să ne asigurăm consumul intern pentru următorii poate 15-20 de ani.

Uniunea Europeană a făcut o eroare că nu a susţinut proiectul Nabucco şi că, din respect pentru democraţie, a lăsat proiectul South Stream să intre pe piaţă – a subliniat la rândul său europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, membru al Partidului Popular European.

Marian-Jean Marinescu: Cred că, dacă exista Nabucco, chiar fizic, să curgă gaz prin el, dar exista în sensul că avea sursa de gaz şi începea construcţia. Rusia nu cred că făcea ceea ce a făcut.

Politica de securitate şi apărare, creşterea economică şi locurile de muncă sunt celelalte subiecte aflate pe agenda dezbaterii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 noiembrie