Guvernatorul BNR susţine că România nu trebuie să se grăbească să adere la zona euro

România nu trebuie să se grăbească să adere la zona euro, chiar dacă îndeplineşte majoritatea condiţiilor necesare – a subliniat guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. El a precizat că BNR sprijină ideea adoptării monedei unice europene în 2019, dar consideră că această decizie trebuie luată doar atunci când România se va apropia cu adevărat de gradul de dezvoltare şi de performanţele economice ale ţărilor din zona euro.

România îndeplineşte în prezent toate cele cinci criterii nominale necesare pentru aderarea la zona euro, cunoscute drept criterile de la Maastricht, dar şi zece dintre cele 11 criterii pentru supravegherea dezechilibrelor macroeconomice, cuprinse în tabloul de bord al UE. Cu toate acestea are un grad de dezvoltare economică situat destul de departe de cele înregistrate în ţările Occidentale şi tocmai din acest motiv ţara noastră nu trebuie să se grăbească să adopte moneda unică europeană – spune guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

Incredibil, dar adevărat, toate cele cinci criterii de la Maastricht sunt îndeplinite şi par să fie îndeplinite, aşa cum arată lucrurile acuma, sustenabil. Din coadă am ajuns în frunte, dar nu ne trebuie euforie. Nu putem să vorbim de trecerea la euro nici peste doi ani. Sprijinim ideea de adoptare a euro ca ancoră, ca element de catalizare, dar nu putem să ne aventurăm pentru că şi abordarea este alta, şi problemele economiei României sunt altele, spune Mugur Isărescu.

Analiştii economici apreciază că pentru a nu risca dezechilibre semnificative România ar putea candida pentru intrarea în zona euro abia în momentul în care ar înregistra un nivel al PIB pe locuitor de cel puţin 60% din media europeană, în prezent acest indicator reprezentând uşor peste jumătate din medie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 noiembrie