Revista presei internaţionale

Alegerile legislative de duminică din Republica Moldova, vizita Papei Francisc în Turcia şi reducerile speciale de Black Friday ocupă prima pagină a presei internaţionale la acest sfârşit de săptămână.
Cu două zile înainte de alegerile din Republica Moldova, preşedintele nou ales al României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită la Chişinău. „Îmi doresc ca aderarea Republicii Moldova la UE să se întâmple în perioada mandatului meu”, îl citează „Jurnal de Chişinău” pe preşedintele Iohannis. Acelasi ziar scrie că „referindu-se la conflictul din Ucraina, preşedintele ales al României a dat de înţeles că securitatea Republicii Moldova ar fi garantată, dacă ar fi membru al NATO”.
Klaus Iohannis a declarat că România are o „datorie de necontestat” faţă de Chişinău, respectiv constituirea unui spaţiu comun de democraţie, stabilitate şi prosperitate”, informează Agenţia Interlic.
„Nezavisimaia Gazeta” comenteaza că „noul preşedinte român Klaus Iohannis vizitează Chişinăul pentru a-şi exprima sprijinul pentru alegerea europeană a Moldovei”. Ziarul remarcă faptul că vizita „survine în plină luptă electorală, Curtea de Apel decizând ieri excluderea din cursa pentru alegerile parlamentare a partidului pro-rus Patria”.
Despre alegerile din Republica Moldova relatează pe larg şi presa occidentală. „Moldova se prezintă la urne împărţită între Europa şi Rusia”, titrează „The Guardian”, care preia o declaraţie a premierului Iurie Leancă făcută unui corespondent al ziarului britanic: „Convingerea mea este că 99% dintre moldoveni, indiferent de etnie sau de limba pe care o vorbesc, sunt europeni. Noi vrem să revenim în această familie”. „Diviziunile dintre Est şi Vest definesc alegerile din Moldova” – este titlul unui articol din ABC News, care comentează: „Având în vedere agresiunea Rusiei în Ucraina şi reafirmarea influenţei Moscovei în Georgia, decizia pe care o va lua Moldova are o importanţă geopolitică ce depăşeşte mult dimensiunile sale şi puterea sa economică”. Un factor decisiv al alegerilor de duminică va fi prezenţa la vot, apreciază Deutsche Welle. Mulţi moldoveni sunt nehotărâţi şi dezamăgiţi de sărăcie şi de numeroasele scandaluri de corupţie care au ruinat ţara. „Le Monde” îl citeaza pe analistul Dan Dungaciu, fost consilier al preşedintelui moldovean pro-european Nicolae Timofti: „Aceste alegeri sunt cruciale pentru toata regiunea. Federaţia Rusă vrea să obţina în Moldova, prin alegeri, ceea ce a obţinut în Ucraina prin confruntări militare: blocarea parcursului euro-atlantic al ţării”.
Un alt subiect la ordinea zilei este vizita Papei Francisc în Turcia, calificată de „The Guardian” drept „cea mai provocatoare misiune de până acum pentru Papalitate. Suveranul Pontif va încerca să abordeze relaţiile cu Islamul, persecuţiile creştinilor în lumea islamică şi schisma dintre catolici şi ortodocşi”. „Wall Street Journal” notează că „Papa răspunde apelurilor de a-şi pune bunul renume în slujba luptei împotriva intoleranţei în lumea musulmană. El va continua procesul de redefinire a relaţiilor Vaticanului cu Islamul în această călătorie în Turcia, după perioada dificilă a pontificatului predecesorului său, Benedict”. „Stars and Stripes” informeaza că la începutul vizitei sale, Papa a condamnat, într-o declaraţie, agresiunile Statului Islamic asupra creştinilor şi altor minorităţi religioase din Irak şi Siria. Potrivit Agenţiei I.Media, Papa ar putea rezerva unele surprize în timpul vizitei, de exemplu, să aibă o întâlnire cu refugiaţi irakieni şi sirieni. Iar ziarul turc „Zaman” vine cu o informaţie inedită: Mehmet Ali Ağca, cel care a atentat la viaţa Papei Ioan Paul al II-lea în 1981, şi-a exprimat dorinţa să fie primit în audienţă de Papa Francisc.
Black Friday, cea mai aglomerată zi pentru cumpărături din an, creează haos. În Marea Britanie, vânătorii de oferte au năvălit în supermarketuri de la primele ore ale dimineţii şi, după cum scrie „The Independent”, cel puţin trei persoane au fost arestate şi mai multe au fost rănite, inclusiv o femeie peste care a căzut un televizor. „Vinerea Neagră” ar mai putea fi numită şi „Vinerea Ochilor Învineţiţi”, remarcă şi „Financial Times”, referindu-se la scenele violente din marile magazine.

Daniela Sîrbu, RADOR