În Republica Moldova sunt aşteptate primele rezultate parţiale oficiale ale alegerilor parlamentare

În Republica Moldova sunt aşteptate primele rezultate parţiale oficiale ale alegerilor parlamentare, după ce Comisia Electorală Centrală va finaliza procesul de introducere a datelor în registrul electronic. Este aşteptată în scurt timp şi actualizarea datelor referitoare la prezenţa la vot. La ora 18:30 votaseră 51,2 % din cei înscrişi pe liste, în cadrul unui scrutin considerat vital pentru consolidarea apropierii de Europa. Cu detalii, Corneliu Rusnac.

Reporter: Alegerile care tocmai s-au încheiat pot fi considerate atipice chiar şi pentru Republica Moldova. Precedat de o campanie electorală anemică, devenită extrem de tensionată pe ultima sută de metri, scrutinul pare să fi mobilizat, atât partizanii ideii europene, cât şi pe cei care optează pentru apropierea de Rusia. Spre deosebire de anii trecuţi, de această dată nu au exitat exit-poll-uri. Niciuna din companiile sociologice reputate nu au mai dorit să realizeze sondaje de ieşire de la urne. Una din cauze ar putea fi faptul că, anterior, toate aceste sondaje au avut marje de eroare de peste 10%. Comisia Electorală Centrală a declarat că alegerile de astăzi s-au desfăşurată, în general, fără încălcări. Totuşi, observatorii au înregistrat mai multe încălcări cum ar fi agitaţie în preajma secţiilor de votare, transportarea organizată a alegătorilor, dar şi cumpărarea voturilor. Totuşi, în opinia lor aceste încălcări nu au fost de natură să afecteze rezultatele alegerilor. Până acum trei zile, rezultatul scrutinului de astăzi rămânea o necunoscută, competiţia fiind foarte strânsă între partidele pro-europene şi cele care pledează pentru o apropiere de Moscova. După eliminarea din cursă a partidului pro-rus Patria pentru încălcarea legislaţiei cu privire la finanţarea concurenţilor electorali, şansele forţelor pro-europene par să crească exponenţial.

Realizator: La aceste alegeri au fost organizate mai multe secţii de votare peste graniţă, în speranţa că se vor mobiliza alegătorii din diaspora. Spre seară votaseră însă, potrivit Comisiei Electroale Centrale, puţin peste 45.000 de persoane, sub nivelul de la alegerile trecute. Au fost cozi la secţii din Italia şi mai ales în Rusia, unde s-au înfiinţat cinci secţii de votare pentru cei peste 500.000 de cetăţeni moldoveni cu drept de vot. La Moscova, cele trei mii de buletine s-au epuizat. Nemulţumite, câteva sute de persoane care nu au apucat să-şi exercite dreptul de vot au rămas în stradă să protesteze, transmite corespondentul RRA, Alexandr Beleavschi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 noiembrie