Moldova riscă să devină o altă Ucraină

Moldova se apropie de un posibil conflict asemănător cu cel izbucnit în Ucraina în urmă cu un an, odată cu desfăşurarea unor alegeri foarte disputate între partidele proeuropene şi proruse, algeri în care influenţa Partidului Comunist continuă să fie puternică. Peste trei milioane de moldoveni sunt convocaţi la urne pentru a vota, după una dintre cele mai murdare campaniile din istorie, cu o formaţiune politică scoasă în afara legii în ultima săptămână, înainte de deschiderea urnelor, şi frica de evenimente armate.
Sunt alegerile cu numărul opt pentru parlamentare, de la independenţa ţării, dar niciodată nu au fost atâtea în joc. De rezultat poate depinde procesul de integrare economică în UE, precum şi situaţia politică a regiunii separatiste Transnistria, sprijinită de Rusia. Lucrurile se complică şi din cauza extrem de fragmentatei hărţi politice a ţării, cu peste 20 de partide intrate în bătălia politică. Cel mai controversat este Partidul Patria, condus de magnatul prorus Renato Usatii, care a fost înlăturat din procesul electoral din cauza presupuselor încălcări din timpul campaniei – precum utilizarea de fonduri nedeclarate din străinătate care au fost confiscate de Guvernul moldav. Autorităţile asigură că au găsit arme şi uniforme care ar fi putut fi folosite pentru o revoltă, aşa cum s-a întâmplat în Crimeea în luna martie.
Rusia a făcut presiuni pentru a evita accesul Moldovei pe pieţele europene, împiedicând astfel intrarea anumitor produse în ţară. Deşi rezultatele sondajelor se poziţionează lejer în favoarea proeuropenilor, numărul de moldoveni care sprijină integrarea ţării în Uniunea Vamaă (Kazahstan, Rusia şi Belarus) îl depăşeşte pe cel al susţinătorilor integrării europene.

EL MUNDO (30 noiembrie 2014)
Traducerea: Veronica Popa/vpopa