Donald Tusk va deveni noul preşedinte al Consiliului European

Mâine dimineaţă va avea loc la Bruxelles ceremonia prin care polonezul Donald Tusk va deveni noul preşedinte al Consiliului European. El va prelua funcţia de la Herman Van Rompuy. Fostul premier polonez, Donald Tusk, membru al familiei politice a Popularilor Europeni, este primul preşedinte al Consiliului European din Europa de Est.

Donald Tusk devine noua imagine la nivel înalt a Uniunii Europene, prin preluarea funcţiei de preşedinte al Consiliului European. Principalele sale provocări vor fi revitalizarea Uniunii Europene, măcinată de o criză economică şi de o lipsă de încredere a cetăţenilor în instituţiile europene, dar şi relaţiile tensionate cu Rusia. De altfel, în ultimul său discurs, susţinut zilele trecute în Franţa, din funcţia de preşedinte al Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy recunoştea provocările Uniunii Europene din ultimii ani şi spunea că populismul, cel care începe să câştige teren acum, în Europa, este mult mai vechi decât criza economică. Herman Van Rompuy, care a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului European pentru ultimii cinci ani, sublinia că urgenţa o reprezintă acum creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

În vârstă de 57 de ani, Donald Tusk declara încă de la numirea sa în această funcţie că vine dintr-o ţară care înţelege profund cât de importantă este construcţia europeană. „Rusia nu este un partener strategic la Uniunii Europene, ci mai degrabă o problemă strategică”, declara el într-un interviu publicat de presa internaţională zilele trecute. Tusk va prezida prima sa reuniune la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern europeni ce va avea loc pe 18 şi 19 decembrie la Bruxelles. Atunci va fi prezentat şi planul de investiţii de peste 300 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, cu scopul de a aduce creşterea economică şi creare de locuri de muncă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 noiembrie