Alexandra Laura Ghiţoi: „Am decis să mă alătur Binelui”

Timp de trei săptămâni, pe site-ul nostru www.rador.ro, dar şi pe FB, am încercat să ne provocăm tinerii cititori să ne dezvăluie de ce aleg …să fie buni şi să se implice în proiecte ce pot schimba lumea în care trăim.

Rezultatele au fost surprinzătoare, aşa cum veţi putea vedea, de sâmbătă, când începem publicarea articolelor câştigătoare. În afara premiiilor I, II şi III, s-au acordat 8 premii speciale, care să recompenseze o muncă de calitate.

Le mulţumim tuturor participanţilor, elevi la Colegiul Naţional «Gheorghe Lazăr», şi la Liceul Teoretic «Alexandru Ioan Cuza» din Bucureşti pentru entuziasmul, bucuria şi performanţa lor.

Şi acum să îi cunoaştem pe câştigători:


Alexandra Laura Ghiţoi – premiul special pentru cel mai bun articol privind implicarea socială

De ce am ales să fiu bună?

Cu toții ne naștem buni. Dar societatea, mass media și experiențele din dura realitate ne fac să credem că nu are rost să îi ajutăm pe cei din jurul nostru, să aruncăm zâmbete oamenilor fără motiv, să luăm pliantele oferite de voluntari la gurile stațiilor de metrou sau să oferim o bucată din covrigul nostru unui sărman de pe stradă.

Consider că a face fapte bune presupune acceptarea că ceva al tău devine al societății, fără a primi ceva în schimb, fie că e vorba de timp, de lucruri materiale sau de gânduri frumoase. Consider că a face lucruri bune înseamnă a oferi ceva societății sau unei persoane fără a aștepta aplauze, un elogiu sau o stea pe Hollywood Walk of Fame. Presupune donarea de timp pentru realizarea unui scop comun, mai mare decât dorințele personale. A face lucruri bune nu înseamnă numai să plantezi un copac sau să oferi sume de bani unor cauze, gesturi care uneori sunt doar de fațadă. Lucrurile bune se fac din suflet, nu din interes.

Tot ce mi-a rămas în minte de la orele de fizică este următoarea lege: „Orice acțiune are și o reacțiune„. Pe acest principiu mă bazez eu și îi încurajez pe apropiații mei să se ghideze și ei după el. Pentru că orice faptă bună o să fie rasplătită la un moment dat, într-un fel sau altul, pentru că orice gând frumos atrage și alte gânduri frumoase și dacă nu ar exista niciun exemplu pozitiv pe care să îl urmăm, societatea ar pluti în derivă, în lipsa unui model, unei persoane cu inițiativă, care să facă lucruri bune nu de dragul răsplatei, ci de dragul de a face o schimbare și de a-și ajuta semenii.

Majoritatea oamenilor aleg să fie nepăsători, egoiști, reci, insensibili, răi și chiar batjocoritori la adresa celor din jur, neînțelegând că de fapt, toată această răutate se va întoarce împotriva lor prin percepția pe care oamenii o să o aibă asupra lor.

A fi un om bun și a transmite energiile potrivite are efecte asupra tuturor celor care te înconjoară, începând cu propria persoană. Cu toții parcă ne simțim mai bine după ce oferim un scaun în autobuz unei persoane vârstnice și ni se răspunde cu un surâs deosebit, care nu trădează anii de trudă și de griji și cu un „Mulțumesc, dragă !” spus duios, din inimă.

Debordând de energia potrivită, ne încurajăm și familia și prietenii și colegii să ia atitudine și să își dedice zilnic timp și pentru alții. Atunci când facem bine ni se induce o stare de satisfacție spirituală după ce sufletul pare să fii crescut odată cu inițiativa noastră de a lua atitudine și de a schimba ceva.

În plus, un lucru bun nu poate duce decât la și mai multe lucruri bune, efectul de domino fiind unul pozitiv în acest caz, acest fapt încurajând mii de oameni în fiecare clipă să ajute o persoană scundă să ia ceva de pe un raft înalt sau să explice unui coleg un anumit concept sau să le mulțumească celor din jur pentru orice lucru oricât de mic sau de nesemnificativ sau să îi spună fiecare mamei sale cât e de frumoasă.

Am ales să fiu bună pentru că în orice poveste există Binele și Răul. Am decis să mă alătur Binelui pentru a triumfa în fața oamenilor care aleg Răul doar pentru că a face rău pare mai ușor decât a face bine. Din contră, ușurința cu care facem un anumit lucru depinde și de cât de dispuși suntem să ne implicăm și de mentalitatea cu care pornim în viață.

Am ales sa fiu bună pentru a schimba ceva în lumea aceasta, pentru a lăsa ceva generațiilor viitoare, pentru a-i face pe viitorii mei copii să fie mândri că eu sunt mama lor.

Eu am ales să fiu bună pentru a îmbunătăți societatea actuală. Am ales conștient să înot împotriva curentului și cea mai mare bucurie pe care cineva mi-ar putea-o oferi ar fi să mi se alăture pentru o schimbare!