Criza din Ucraina, pe agenda primei zile a reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre NATO

Criza din Ucraina domină prima zi a reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor de externe din ţările membre NATO. Responsabilii Alianei ar urma să îşi dea acordul pentru un ajutor financiar destinat modernizării armatei ucrainene.

Tema principală a agendei din această dimineaţă o reprezintă reuniunea Comisiei NATO – Ucraina, iar ministrul de externe ucrainean, Pavlo Klimkin, se va alătura discuţiilor printr-o videoconferinţă, deoarece nu a putut să fie prezent la Bruxelles, pentru că, în plan intern, la Kiev se formează un nou guvern. Miniştrii de externe ai NATO ar urma să îşi dea acordul asupra a patru fonduri de aproximativ 15 milioane de euro pentru modernizarea armatei ucrainene. În debutul reuniunii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, rezuma cele patru decizii pe care aşteaptă ca aliaţii să le ia în timpul reuniunii de două zile.

Jens Stoltenberg: În primul rând, un acord privind o prezenţă continuă a NATO la Est. În al doilea rând, o forţă interimară cu un foarte ridicat grad de reacţie. În al treilea rând, sprijin politic puternic al aliaţilor pentru Ucraina. Şi, în al patrulea rând, o misiune de formare a forţelor afgane. De amintit că, în septembrie, la Summitul NATO din Ţara Galilor, recunoscând provocările de securitate la adresa Alianţei Nord-Atlantice, a fost decisă crearea unei forţe de reacţie rapidă, capabilă să fie desfăşurată în câteva zile, în caz de criză.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 decembrie