Reprezentanţii firmelor independente de service auto cer demiterea conducerii ASF

Câteva sute de persoane care reprezintă Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente – ASSAI – protestează astăzi în Capitală împotriva Autorităţii de Supraveghere a Asigurărilor – ASF. Reprezentanţii firmelor independente de service auto cer demiterea conducerii ASF pe care o acuză că nu protejează interesele şi drepturile păgubiţilor în urma unor accidente de circulaţie. Preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente, Cristian Muntean, susţine că luna trecută ASF a elaborat o normă care permite subevaluarea despăgubirilor plătite de societăţile de asigurare în contul poliţelor RCA  – de răspundere civilă auto.

Cristian Muntean: În cazul în care avem o daună majoră, ASF a schimbat modul de calcul al acestei despăgubiri, după nişte sisteme care de fapt subevaluează cu aproximativ 30% valoarea despăgubirii. Această normă a produs efecte care sunt de natură să strice acel echilibru din piaţa de reparaţii şi mă refer la limitarea costurilor de despăbugire, situaţie care contravine directivelor europene în ceea ce priveşte libera concurenţă.

Reprezentanţii firmelor de service independente estimează o creştere a tarifelor RCA cu cel puţin 30% în perioada sărbătorilor de iarnă. Conducerea ASF a subliniat săptămâna trecută, după o întâlnire la care au participat şi companiile de asigurare şi reprezentanţii service-urilor independente, că Autoritatea nu poate interveni la stabilirea preţului asigurărilor, neavând competenţe legale în acest sens. Conform ultimelor date ale ASF, la sfârşitul lunii septembrie, preţul mediu al poliţei RCA era de 515 lei, iar numărul asigurărilor RCA încheiate era de aproape 5,4 milioane.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 decembrie