Procurorii DNA au dispus control judiciar pentru deputatul Cătlin Teodorescu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe deputatul PDL Cătălin Teodorescu de abuz în serviciu, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, şi au dispus, astăzi, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe toată durata urmăririi penale, se arată într-un comunicat al DNA. Parlamentarul a fost audiat la sediul Direcţiei, după ce, în Camera Deputaţilor, nu a fost admisă cererea privind arestarea sa preventivă. Şedinţa a fost marcată de un moment de confuzie, urmat de schimburi de acuzaţii între putere şi opoziţie, după ce la Parlament s-a anunţat, mai întâi, încuviinţarea şi apoi respingerea solicitării. După renumărarea voturilor, s-a stabilit că cele în favoarea solicitării – 146 faţă de 101 împotrivă – nu au fost suficiente.

Un singur vot a lipsit pentru ca deputatul PDL Cătălin Teodorescu să rămână fără imunitate. Potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, pentru aprobarea solicitării procurorilor anticorupţie ar fi fost nevoie de jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi, respectiv 147 din cei 292 de parlamentari prezenţi în sala de plen. Procesul de numărare a votului a fost marcat de vicii de procedură, semnalate de mai mulţi parlamentari. Astfel, deşi iniţial Comisia de numărare a voturilor a anunţat un scor favorabil ridicării imunităţii, după o renumărare s-a decis că solicitarea DNA nu a întrunit numărul necesar de voturi. La aflarea rezultatului, puterea şi opoziţia s-au acuzat reciproc de împiedicarea actului de justiţie. Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a solicitat ca aparatul tehnic al Camerei Deputaţilor să pună la dispoziţie materialul filmat în timpul votului pentru clarificarea situaţiei.

Reamintim că, tot astăzi, plenul Camerei a dat un vot pozitiv în privinţa cererii similare de încuviinţare a arestării preventive care-l viza pe deputatului UDMR Marko Attila.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 decembrie