Rusia deja întreprinde măsuri faţă de consolidarea NATO în Est

Ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, susţine că Rusia deja întreprinde şi va continua să întreprindă măsurile necesare în contrapondere faţă de consolidarea poziţiei Alianţei la graniţele Europei de Est, extinderea spre Est, precum şi consolidarea infrastructurilor militare în apropierea frontierelor ruseşti. Măsurile pe care le va întreprinde Rusia vor fi bine examinate şi fondate pe o analiză a ceea ce întreprinde NATO în Europa de Est, a mai declarat diplomatul rus. În acest context, Gruşko a subliniat că NATO utilizează criza din Ucraina pentru reanimarea Alianţei Nord-Atlantice şi pentru a demonstra utilitatea sa, operabilitatea şi majorarea cheltuielilor.

„Măsurile sunt deja întreprinse şi vor fi luate în continuare. Ele vor fi detaliat examinate şi bazate pe o analiză a ceea ce va întrepridne NATO în această regiune”, a afirmat Gruşko reprezentanţilor presei ruseşti.

„El a menţionat că „nu există niciun fel de motive reale pentru a desfăşura forţe suplimentare NATO în aceste teritorii, pentru a consolida infrastructurile militare NATO şi a creşte numărul exerciţiilor militare”. „Logica NATO este în mare parte dictată de interesele Alianţei Nord-Atlantice şi nu de interesele securităţii naţionale”, a mai declarat ambasadorul rus la NATO. Potrivit declaraţiilor sale, în cadrul Alianţei „s-a dat demult timp alarma că, din cauza pierderii Afganistanului drept poligon gigant, NATO ar putea înregistra pierderi serioase în planul cumulării forţelor, capacităţii de apărare şi de coordonare şi abia atunci în programul NATO au fost incluse o serie întreagă de exerciţii militare de mare amploare”. Acesta a menţionat că exerciţiile militare ale NATO, programate pentru anul 2015, cu participarea a 40.000 de militari, care se vor desfăşura în Portugalia, Italia şi Spania, vor deveni primele exerciţii de o asemenea amploare de la declanşarea Războiului rece şi până în prezent.
„Toate aceste planuri existau pe hârtie, nu a existat o explicaţie ideologică a unei astfel de activităţi intensificate.

NATO utilizează în mod activ criza din Ucraina în calitate de explicaţii ideologice pentru a reanima Alianţa, pentru a demonstra utilitatea sa în noile condiţii de securitate şi pentru a obţine consolidarea activităţii militare şi creşterea cheltuielilor”, a afirmat diplomatul rus. Statele membre NATO au adoptat pe data de 5 septembrie la Summitul de la Wales un Plan de acţiune pentru creşterea capacităţii de reacţie a Alianţei – Readiness Action Plan: Forţa de Reacţie Rapidă – VHRJTF şi stabilirea prezenţei structurilor NATO de Comandă şi control pe teritoriile statelor din flancul estic, un plan de consolidare a apărării colective a Alianţei şi au stabilit parametrii privind crearea Forţei de Reacţie Rapidă în replică la politica Rusiei faţă de Ucraina.

Subunităţile Forţelor de Reacţie Rapidă ale NATO destinate pentru apărarea  membrilor săi din Europa de Est vor număra câteva mii de militari pregătiţi pentru o reacţie rapidă – a menţionat Anders Fogh Rasmussen, în perioada în care era secretarul general al NATO.

(www.ria.ru – 3 decembrie)