O moldoveancă face cunoscut folclorul românesc în Germania

Cântăreaţa germană de origine română, Oana Cătălina Chiţu, şi-a încheiat turneul printr-o serie de oraşe din landul Renania de Nord-Westfalia (Nordrhein-Westfalen), Germania.

Artista a evoluat cu un repertoriu de melodii româneşti de epocă în sălile de concerte din Düsseldorf (capitala landului), Bonn (fosta capitală federală), Köln, Münster, Wuppertal, Aachen, Paderborn, Gelsenkirchen, Remscheid şi Detmold.

Oana Cătălina Chiţu a adus în faţa spectatorilor germani mai multe cântece din repertoriul celebrelor voci ale României: Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Gică Petrescu, Jean Moscopol, Marin Teodorescu (Zavaidoc) şi alţii, interpretându-le într-o manieră originală. Publicul, prezent în număr mare în sălile de concerte, a aplaudat cu frenezie cântecele: ”Femeia, eterna poveste”, ”Trenule, maşină mică”, ”Marie si Mărioara”, ”Bun e vinul ghiurghiuliu”, ”Aseară ti-am luat basma”, Mi-am pus busuioc in par”, ”Hai să ne întâlnim sâmbătă seara” etc.

Pe parcursul concertelor, care s-au desfăşurat în diverse săli de spectacole, dar şi în biserici luterane, artista a prezentat, de fiecare dată, informaţii generale despre piesa interpretată, stabilind astfel un dialog direct cu spectatorii. În evoluţia sa, solista a fost acompaniată de o trupă de instrumentişti condusă de acordeonistul Dejan Jovanovic, soţul său.

Într-un interviu acordat în exclusivitate reprezentantului Asociaţiei Culturale Brilon-România, după concertul din oraşul Brilon, Oana Cătălina Chiţu a mărturisit că evoluează deseori scenele din Germania, având însă turnee şi în alte ţări, precum Belgia, Olanda, Austria, Serbia, Anglia, Rusia, Italia, Lituania, Ungaria, Polonia, Elvetia, Danemarca, Franta, Singapore etc.

Cântecele noastre sunt ascultate cu mult interes şi curiozitate aici, în Germania. Caut să le transmit ascultătorilor ceva din spiritul popular românesc, care este duios si profund, şi-mi pare bine că, pe lângă mulţi dintre nemţii care înţeleg limba română, sunt înţeleasă şi de restul publicului, iubitor de folclor”, a mai remarcat artista.

Oana Cătălina Chiţu s-a născut în satul lui Ion Creangă, Humuleşti din Moldova, unde actualmente mai locuieşte mama sa. În anul 1991 s-a mutat în Germania, unde s-a înscris la facultatea ”Humboldt” din Berlin la africanistică. Ulterior, a luat lecţii de canto cu solista de operă Verena Rein, şi a lucrat in diferite proiecte muzicale cu copii și adulţi. În ultimul timp, cântăreaţa Oana Cătălina Chiţu a lansat trei discuri, dintre care două în colaborare cu Asociaţia de impresariat în muzică ”Asphalt Tango Production” din Berlin, unde de altfel locuieşte. În această lună, artista şi-a programat mai multe de colinde româneşti în Germania, iar pentru anul viitor un turneu în România”, notează prietenul meu George Mârzenco, jurnalist, reprezentant al Asociaţiei Culturale ”Brilon-România” (Culturgeselschaft ”Brilon-Romänien”) din oraşul Brilon, Germania, de la care am primit această ştire.

Ioan POPESCU

TIMPUL (R. Moldova), 3 decembrie