Premierul Victor Ponta susţine că un deficit de 0,9% din produsul intern brut este inacceptabil

Premierul Victor Ponta susţine că un deficit de 0,9% din produsul intern brut este inacceptabil, pentru că ar însemna reducerea sumelor alocate pentru investiţii sau sănătate. În opinia şefului executivului, acest lucru ar reprezenta o greşeală. Prim-ministrul a precizat redactorului RRA că proiectul de buget pentru 2015 este construit de guvern, luând în calcul un deficit de 1,4 procente din produsul intern brut, conform angajamentelor asumate de România.

Victor Ponta: Nu se putea face proiectul decât pe ceea ce România are ca angajament, 1,4, plus cheltuielile pentru apărare, din cauza situaţiei din Ucraina şi alocarea sumelor necesare pentru cofinanţarea proiectelor europene.

Reporter: Deci, pe formula actuală, nu aveţi cum să ajungeţi la 0,9?

Victor Ponta: Eu cred că nici nu trebuie să ajungem, nu că n-avem cum, cred că nu este bine, pentru că ar însemna să tăiem din alte zone, din investiţii, din educaţie sau sănătate şi eu cred că ar fi o foarte mare greşeală.

Realizator: Negocierile guvernului cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană sunt marcate de diferenţe de viziuni privind construncţia bugetară. Discuţiile vor continua şi mâine.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 decembrie