Beijingul doreşte să continue cooperarea cu Serbia în toate domeniile

În ajunul summitului „China plus 16 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est”, care va avea loc la Belgrad, ambasadorul chinez la Belgrad, Li Manchang, a declarat că Beijingul vrea să continue cooperarea cu Serbia în toate domeniile. „Mă aştept că relaţiile de astăzi să fie mai bune decât cele de ieri, şi cu siguranţă mai slabe decât cele de mâine”, a spus Li în interviul acordat pentru Radioteleviziunea Serbia, RTS. Ambasadorul a precizat că primul proiect de cooperare despre care se va discuta va fi termocentrala Kostolac, blocul 2, ca şi proiectul calea ferată Belgrad – Budapesta.
În opinia sa, în timpul summitului din decembrie trei prim-miniştri (din China, Serbia şi Ungaria) vor semna un document care este în curs de pregătire, urmând să se facă un studiu de fezabilitate „şi ulterior vom merge mai departe”. Întrebat care sunt efectele precedentelor două summituri similare, Li a menţionat: „Ştiţi ce? Acum este doar pentru a treia oară această reuniune. Este vorba despre lucruri noi, dar cu siguranţă există rezultate şi efecte. De exemplu, acum deja s-a  format asociaţia de cooperare între oraşele din 16 de ţări şi China”. Li a menţionat că, în decembrie va fi formată oficial Asociaţia Camerelor de Comerţ din China şi cele 16 ţări, în timp ce în Ungaria s-a format asociaţia internaţională în domeniul turismului, şi a adăugat că „sunt rezultate, unul câte unul, care abia încep să apară”.
Ambasadorul chinez s-a referit şi la faptul că, după o perioadă de 28 de ani, un prim-ministru chinez va veni în Serbia şi a amintit că anul trecut preşedintele Serbiei, Tomislav Nikolic, a vizitat China, iar în acest an, în septembrie, premierul sârb Aleksander Vucic a sosit la Beijing, unde a discutat cu prim-ministrul Li  Keqiang, pregătind summitul din decembrie, care va avea loc la Belgrad.
„Vreau să subliniez, Serbia ne este ţară prietenă. China doreşte să continue cooperarea prietească cu Serbia în toate domeniile. Noi am stabilit primii cu Serbia un parteneriat, un parteneriat strategic între cele două ţări. Noi ne dorim să continuăm acest parteneriat tradiţional cu Serbia”, a conchis Li.

(www.tanjug.rs – 6 decembrie)