Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae, considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor şi al celor acuzaţi pe nedrept. La noi în ţară, peste 800.000 de români îşi serbează astăzi onomastica.
Ziua Sfântului Nicolae are în acest an o importanţă simbolică deosebită pentru locuitorii oraşului Sinaia: se sfinţeşte Crucea Molomoţ, un monument care atestă continuitatea vieţii spirituale de aici de peste 500 de ani.

Crucea lui Molomoţ, găsită recent, face dovada că pe spaţiul unde este acum staţiunea a existat viaţă spirituală încă din anul 1581, la Schitul Sf. Nicolae. Crucea lui Molomoţ este singura dovadă materială a existenţei vieţii monahale în oraşul Sinaia de 500 de ani. Mult timp, această Cruce a lui Molomoţ a fost învăluită în mister. Astăzi, legenda devine realitate, iar Crucea lui Molomoţ, prin care Sinaia îşi revendică încă 100 de ani de istorie, va fi sfinţită chiar de ziua Sfântului Nicolae, hramul Schitului unde aceasta a fost cioplită în piatră.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 decembrie