Laureaţii Nobel din acest an se prezintă publicului

Laureaţii Nobel din acest an se prezintă publicului, cu câteva zile înainte de decernarea premiilor. Ieri, francezul Patrick Modiano, premiat pentru literatură şi-a explicat meticulozitatea cu care îşi transpune gândurile pe hârtie, în timp ce britanicul John O’Keefe, câştigătorul Nobel-ului pentru medicină, alături de doi norvegieni, a criticat politicile anti-imigraţioniste din ţara sa ca fiind un obstacol în calea cercetării. Azi sunt aşteptate apariţiile laureaţilor pentru economie, fizică şi chimie.

Conferinţa de presă de astăzi este conferinţa care în mod tradiţional, aduce laolaltă laureaţii Premiilor Nobel pentru Chimie, Fizică şi pe cei ai Premiului Băncii Centrale a Suediei în Ştiinţe Economice, în memoria lui Alfred Nobel – anul acesta, francezul Jean Tirole. Alături de el vor fi prezenţi cei trei japonezi descoperitori ai ledurilor cu lumină albastră, Isamu Akasaki, Hiroshi Amano şi Shuji Nakamura, dar şi cei trei chimişti care au pus la punct microscopia fluorescentă de super-rezoluţie, o tehnică revoluţionară, ce face posibilă vizualizarea proceselor care au loc în celule în timp real, anume, Eric Betzig, William Moerner şi Stefan Hell, cercetător german născut la Arad, în prezent, afiliat Institutului „Max Planck” pentru Chimie Biofizică din Göttingen, Germania şi puternicului Centru German de Cercetări în Cancer din Heidelberg, de asemenea, Germania.

Tot astăzi, dar la orele prânzului, Aula Medica a Institutului Karolinska va găzdui conferinţele publice ale celor trei laureaţi ai Premiului Nobel pentru Medicină de anul acesta, John O’Keefe, May-Britt şi Edvard Moser.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 decembrie