Producătorii de mere din judeţul Sălaj acuză lipsa pieţelor de desfacere

Producătorii de mere din judeţul Sălaj acuză lipsa pieţelor de desfacere, pe fondul importurilor masive şi a blocării exporturilor către Rusia. Fermierii consideră că formarea de asociaţii ar putea contribui la găsirea de cumpărători pentru produsele lor.

România este un important producător de fructe, fără piaţă de desfacere. Anunţul a fost făcut de producătorii locali de mere, supăraţi că au rămas fără piaţa din Rusia.

Inginerul Luca Petru: Rusia era un mare consumator de mere din Sălaj şi din toată ţara. Zeci de mii de tone se exportau în Rusia. Acum suntem într-un blocaj; blocajul acesta a determinat UE să intervină în piaţă. Dacă distribui gratuit, poţi ajunge la un preţ onorabil, în jur de 1 leu şi 50 de bani, care e rentabil pentru fermieri, dacă pot să ia banii ăştia.

Producătorii recunosc că numai asocierea îi poate salva.

-: Ne descurcăm, dar foarte greu. Până când o să reuşim să facem un grup de producători şi să ne facem condiţii de depozitare şi de desfacere şi atunci poate că o să meargă şi la noi.
Reporter: Proprietarii de livezi cred că asocierea corectă a producătorilor le va permite inclusiv încheierea unor contracte cu centre comerciale din România.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 decembrie