RRA: Percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Arad, într-un dosar legat de manipularea pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani

Peste 30 de percheziţii au loc în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Arad, într-un dosar legat de manipularea pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani. Procurorii de la crimă organizată urmează să audieze, astăzi, 25 de persoane în acest caz.

Procurorii DIICOT susţin că, între 2012-2014, membrii grupării au delapidat patrimoniile SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia Bucureşti prin însuşirea sau traficarea de fonduri ce au fost transferate ulterior prin intermediul mai multor firme offshore, controlate de membrii grupului. Pentru a ascunde originea banilor, membrii grupării au folosit persoane juridice nerezidente, dar şi de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1. Anchetatorii nu au dat publicităţii şi o estimare a prejudiciului. Procurorii suspectează şi operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în septembrie, anul trecut, la Bursa de Valori Bucureşti, timp de trei zile. Mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF Banat Crişana până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare. Beneficiarii acestor operaţiuni au fost chiar liderii grupului, care şi-au consolidat poziţia în interiorul SIF Banat Crişana prin deţinerile directe sau indirecte peste limita impusă de lege.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 decembrie