Selecţionare pentru Burse de Practică internaţională în Parlament

În 9 decembrie2014 o delegaţie din Germania condusă de doamna Anja Hajduk, membră a Bundestagului German, se va afla la Bucureşti pentru a selecţiona din numărul mare de solicitanţi români pe cei care vor participa în anul 2015 la programul de Burse de practică internaţională în Parlament (IPS) al Bundestagului German. Din delegaţie mai fac parte preşedintele Universităţii Humboldt din Berlin, Prof. Dr. Jan-Hendrik Olbertz, precum şi domnul Berthold Gries director in cadrul Bundestagului German.

În perioada şederii sale la Bucureşti, delegaţia germană va avea întâlniri, printre altele, cu vicepreşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, domnul Ioan Oltean, precum şi cu studenţi la Facultatea de limbi străine ai Universităţii Bucureşti. Este prevăzută şi o întâlnire cu foşti bursieri pentru a menţine contactul cu aceştia. În multe state participante la programul de burse IPS, foştii bursieri s-au reunit în asociaţii, pentru a menţine dialogul intercultural şi a crea o reţea. Asociaţia IPS-Alumni din România (aSPI) a fost înfiinţată în anul 2002 şi numără 87 de membri.

În cadrul programului IPS, un număr total de 120 de bursieri din 41 de state vor avea posibilitatea ca, în perioada cuprinsă între 2 martie şi 31 iulie 2015, să cunoască sistemul parlamentar din Germania în cadrul unui program de burse finanţat de Bundestagul German. Scopul programului este acela de a oferi posibilitatea de a participa nemijlocit la derularea procesului de decizii politice şi democratice. Bursierii lucrează în biroul unui deputat din Bundestag şi pot participa şi la seminarii ale Universităţii din Berlin.

Programul se află sub patronajul preşedintelui Bundestagului German şi se desfăşoară în cooperare cu trei universităţi din Berlin. Toate costurile privind călătoria, cazarea şi asigurarea, înclusiv bursa lunară, vor fi preluate de Bundestagul German. De la includerea României în 1966 în IPS, la programul de burse au participat în total 87 de bursieri români.

În fiecare an, la începutul lunii februarie, sunt depuse la Ambasada Germaniei din Bucureşti documente de înscriere la programul IPS.

Informaţii suplimentare despre program găsiţi accesând pagina de internet: http://www.bundestag.de/ips