Zilele Culturii Române 2014 în jurul Mării Egee la final

4 orase, 2 săptămâni, 20 de evenimente …în 2200 de kilometri si minute în sir de aplauze pentru artistii români  în Izmir-Canakkale-Salonic-Edirne

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a desfăsurat în perioada 20 noiembrie – 5 decembrie un program de mare anvergură sub egida Zilelor Culturii Române și dedicat Zilei Nationale. Proiectul maraton, organizat în premieră de ICR Istanbul, a fost conceput pentru a promova în acest an valorile  culturale românești în zona egeeană, zonă cu puternice influențe culturale și istorice comune si s-a derulat în 4 orase, timp de 2 săptămâni, cuprinzând 20 de evenimente.

Evenimentele au debutat la Izmir pe 20 noiembrie, cel mai important oraș de pe coasta turcească a Egeei și au continuat la Çanakkale, cunoscut centru universitar. Caravana culturală a trecut  apoi în Grecia, oferind și publicului din Salonic, centru cultural și universitar major din nordul Greciei, posibilitatea întâlnirii cu artiștii români. Ultima parte a proiectului s-a desfășurat la Edirne, oraș de granită mai puțin familiarizat cu proiectele ICR Istanbul în trecut. Anul 2014 a marcat o premieră în istoria ICR Istanbul deoarece pentru prima dată de la înființarea institutului au fost organizate evenimente dincolo de granițele țării de reședință, extinzându-și activitatea la Salonic.

Din programul cultural al Zilelor Culturii Române  au făcut parte piese de teatru non-verbal, proiecții de scurt metraje românești din ultimul an, întâlniri cu studenții și profesorii universităților locale, master class-uri oferite de artiștii români, întâlniri cu publicul și cu artiști locali, expoziția foto-documentară Adakale Is Alive!, concerte ale trupei de electro world music Cobzality, precum și recitalul excepțional al sopranei Otilia Rădulescu Ipek de la Opera de Stat din Istanbul.

Deschiderea festivă a Zilelor Culturii Române 2014 a avut loc joi, 20 noiembrie a.c. la Universitatea Economică din Izmir, printr-o întâlnire cu profesorii si studentii cu tema „România si Turcia: comemorând războiul și bucurându-ne de pace”. În deschidere au vorbit rectorul universitătii, prof.dr. Oguz Esen, presedintele Camerei de Comert Izmir, Ekrem Demirtas și consulul general al României la Izmir, Cerasela Nicolas. În cea de-a doua parte, dedicată relatiilor româno-turce moderne, dr. Dragos Mateescu, lector la Universitatea Economică din Izmir, a prezentat principalele etape din istoria modernă si contemporană a României, punând accent pe datele care concid cu momente de însemnătate majoră pentru ambele tări, cum ar fi anul 1881, când România a devenit regat iar la Salonic se năstea creatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk. Dr. Silvana Rachieru, directorul ICR Istanbul, a făcut o trecere în revistă a evenimentelor derulate sub egida Zilelor Culturii Române si a specificului Institutului Cultural Român în mod special si a punctat câteva aspecte referitoare la relatiile româno-turce în timpul primului război mondial, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la declansarea războiului.

Trupa de teatru Two of Us, formată din actorii Ana Pepine și Paul Cimpoieru, a oferit publicului prezent  spectacolele „Doi dintre noi” și „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Trupa este cunoscută publicului turc după participarea din anii trecuti la festivaluri internaționale de teatru din Turcia, la Trabzon, Adana și Antalya. Piesa „Doi dintre noi” a transmis si de această dată mesajul său despre viață, pur și simplu. „Doi dintre noi” a fost jucată pe scenele de la Izmir, Salonic si Edirne, de fiecare dată publicul atât local cât si românesc regăsindu-se în povestea de dragoste si viată spusă prin teatru, muzică si dans de către cei doi artisti. Spectacolul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, un spectacol care vorbește despre viață și despre alegerile care ne definesc ființa și libertatea, a fost la prima întâlnire cu publicul turc din Izmir si Canakale. Referințele la opera lui Constantin Brâncuși, muzica românească si internatională si jocul expresiv si plin de energie al actorilor Ana Pepine si Paul Cimpoieru au fost îndelung aplaudate la finalul fiecărui spectacol.

Trupa Cobzality – un proiect cu suflet românesc de electro world music – are în componență doi dintre percuționiștii de marcă a trupei Sistem, Florin Romașcu și Robert Magheți, cărora li s-au alăturat Bianca Purcărea, Cristian Moroianu și Dorin Cuibariu. În cele două concerte de la Izmir si Canakkale Cobzality a pus în valoare instrumentele tradiționale românești, printre care naiul si cavalul, dar si muzica tradițională românească reinterpretată într-un context actual, cu o sonoritate contemporană. Aplaudați îndelung la fiecare apariție în scenă, muzicienii români au determinat ca unii spectatori să vină de la Izmir la Canakkale în mod special pentru a-i putea asculta o dată în plus. Ca și în concertele anterioare de la Istanbul, aparitia Călusarului pe scenă a creat o explozie de energie si bucurie în rândul publicului, care a tinut ritmul dansului prin aplauze.

Otilia Rădulescu Ipek, prim-solistă a Operei de Stat din Istanbul, este născută la Pitești, România, și a urmat cursurile Conservatorului de Stat al Universității Istanbul. Începând cu anul 2001 a devenit solistă a Operei de Stat, după ce în anul 2000 a câștigat premiul Concursului Internațional de Canto Leyla Gencer. A oferit recitaluri în România, Germania, Grecia, Belgia, Estonia, Lituania, Letonia și Slovenia, fiind acompaniată de cele mai prestigioase orchestre din Turcia. Pentru recitalul oferit cu ocazia Zilelor Culturii Române soprana de la Izmir a fost acompaniată la pian de către Terane Abbaszade, de asemenea de la Opera de Stat din Istanbul. Soprana română, considerată cel mai reprezentativ ambasador al culturii române în Turcia, a interpretat atât piese din repertoriul clasic cât și românești. Recitatul s-a încheiat pe sunetele cântecului „Muzica” de George Grigoriu si în uralele publicului din Izmir.

Expoziția Adakale is Alive! este o inițiativă a ICR Istanbul în colaborare cu fotojurnalistul Bogdan Cristel și cu Comunitatea Insularilor Adakale din Istanbul și a fost creată special pentru Zilele Culturii Române 2014 și prezentată în toate cele patru orașe. Expoziția documentară itinerantă, compusă din materiale de arhivă aparținând membrilor comunității Adakale din Turcia și din fotografii recente ale acestora realizate de Bogdan Cristel, s-a bucurat de un interes special din partea publicului, fiecare panou fotografic atrăgând întrebări și comentarii. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității București, Bogdan Cristel, fotograf profesionist din 1992, este de peste 20 de ani fotojurnalist la Agenția internațională de presă Reuters si a răspuns cu bucurie invitatiei ICR Istanbul de a se alătura în acest proiect inedit. Comunitatea Insularilor Adakale este compusă din familiile ce au decis să se stabilească în Turcia în urma scufundării insulei în vederea construirii barajului hidrocentralei Porțile de Fier. Membrii comunitătii au primit cu emoție și entuziasm propunerea de colaborare din partea ICR Istanbul, punând la dispoziția fotografului Bogdan Cristel numeroase fotografii de arhivă și obiecte aduse de pe insula dunăreană și depănând amintiri din trecutul comunității turce a insulei. Conceptul întregii expozitii a fost creat de Silvana Rachieru, directorul ICR Istanbul si fotograful Bogdan Cristel, împreună cu coordonatorul de proiecte Costin Zamfir. Directorul ICR Istanbul, istoricul Silvana Rachieru, a redactat de altfel și textele legendă  din expozitie. La Izmir si Edirne, la vernisajul expozitiei, s-au alăturat si câtiva dintre eroii proiectului, insulari a căror poveste a fost împărtăsită astfel unui grup larg de public, o surpriză plăcută si pentru membrii echipei ICR Istanbul. La rândul său, fotojurnalistul Bogdan Cristel a participat la vernisajul de la Izmir.

Evenimentele au fost însotite de proiectia selecției de scurt metraje românești Romanian Short Waves 2014, realizată cu sprijinul Asociației Secvențe. Romanian Short Waves este un program care urmărește promovarea filmelor independente și a celor de școală, susținut de Asociatia Secvente înca din anul 2008 si prezentat în fiecare an la Festivalul de Film de la Cannes. Selecția a cuprins 154 de minute de scurt metraje românești din ultimul an, printre care: Brigada Neagră, regia Andrei-Nicolae Teodorescu, Cadoul, regia Dumitru Grosei, Calea Dunării, regia Sabin Dorohoi, Jurnal#2, regia Adina Pintile, Rio 2016, regia Bianca Rotaru si Tuns, ras și frezat, regia Bogdan Mureșanu. Regizorul Dumitru Grosei a fost prezent la Salonic si a răspuns întrebărilor publicului prezent în sala Cinematecii de la Muzeul de Cinematografie.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” Istanbul a colaborat cu instituții publice și de învâțământ prestigioase din orașele care au găzduit evenimentele, cărora le multumeste pentru sprijinul oferit pe parcursul derulării Zilelor Culturii Române 2014: Consulatul General al României la Izmir, Universitatea Economică Izmir, Primăria Metropolitană Izmir, Direcția Teatrelor de Stat din Turcia, Universitatea 18 Martie Çanakkale, Primăria Çanakkale, Primăria Salonic, Consulatul General al României la Salonic, Consulatul General al Turciei la Salonic, Consulatul Onorific al României la Edirne și Primăria Edirne. În fiecare oras în parte evenimentele s-au bucurat de un interes deosebit atât din partea oficialitătilor cât si a mass-mediei locale.La Canakkale evenimentele au fost deschise de vice-primarul orasului împreună cu prorectorul Universitătii 18 Martie, în timp ce la Edine chiar primarul localitătii făcut acest gest de prietenie si sprijin. Directorul ICR Istanbul a dat interviuri la ziare locale, iar televiziunea de stat TRT a prezentat la stiri reportaje cu evenimentele din fiecare oraș.

Caravana culturală s-a încheiat vineri, 5 decembrie, la lstanbul, unde actorii trupei Two of Us – Ana Pepine, Paul Cimpoieru si Silviu Man – au avut ocazia să se întâlnească la sediul ICR Istanbul cu membrii ai diasporei române si ai consulatului general, cărora le-a fost prezentat pe scurt întreg programul derulat în cele 4 orase, printr-o proiectie de fotografii de la cele 20 de evenimente organizate si o improvizatie de teatru non-verbal dedicată celor 2 săptămâni de turneu cultural. Caravana Zilele Culturii Române 2014 în jurul Mării Egee s-a dovedit a fi un proiect de un real succes, aplaudat îndelung în fiecare oras, care încheie un an bogat în evenimente culturale si întâlniri cu publicul turc al echipei Institutului Cultural Român de la Istanbul formată din Silvana Rachieru, director, Seila Suliman si Costin Zamfir, coordonatori de proiecte  – informează ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul.