Pasta de dinţi – cât de inofensivă este?

Pasta de dinţi, chiar dacă (într-o formă sau alta) a fost folosită de omenire încă din timpul grecilor antici, formula (aşa cum o ştim noi) nu a devenit populară decât până laîn preajma Primului Război Mondial. De îndată ce companiile au început procesul de fabricare a pastei de dinţi, oamenii au început să achiziţioneze amestecul magic – un produs care produce garantat dinţi strălucitori. Dinţii albi erau la modă după ce Primul Război Mondial s-a încheiat, iar pasta de dinţi a devenit rapid un produs fără de care majoritatea oamenilor pur şi simplu nu puteau trăi.
Pasta de dinţi este un element pe care aproape toată lumea îl foloseşte astăzi, însă ce face ca acest preparat să fie atât de special? Fie că te speli pe dinţi o dată sau de trei ori pe zi, sunt şanse mari să nu fi citit lista de ingrediente; unii cred că ingredientele conţinute într-un pachet standard de pastă de dinţi sunt esenţiale – alţii cred că apa poate fi la fel de eficace. În final, există un motiv bun de ce pe majoritatea pachetelor de pastă de dinţi se avertizează: „A nu se ingera!”
Deci, ce conţine pasta de dinţi?pasta de dinti

Formaldehida – acelaşi ingredient fără de care antreprenorii de pompe funebre nu pot trăi, poate fi găsit în interiorul tubului de pastă de dinţi. Formaldehida omoară toate acele bacterii mici care urcă pe dinţi după ce mâncăm sau dormim. În cazul în care o cantitate mare de formaldehidă este ingerată accidental, rezultatul ar putea fi fatal. Ingestia severă de formaldehidă duce la icter, leziuni renale, leziuni hepatice şi eventual moarte.

Detergent – Spumă, spumă, ce curăţenie! Ce ar fi pasta de dinţi fără acel sentiment satisfăcător produs de spumă? Producătorii utilizează detergenţi pe bază regulată, pentru a potoli setea maselor care preferă pasta de dinţi topită. În timp ce spuma poate fi distractivă, trebuie să fim atenţi la ingerarea accidentală a unei cantităţi mari de spumă – detergentul înghiţit poate provoca arsuri ale tractului digestiv.

Alge – Elastice şi unsuroase, algele marine susţin structura pastei de dinţi. Fără alge, pasta de dinţi s-ar dezintegra! Vestea bună este că algele marine nu sunt toxice. De fapt, algele marine au o serie de beneficii nutriţionale, deşi uneori, o vizită la un bar de sushi poate fi o modalitate mai bună de a obţine aceste beneficii.

Ulei de mentă – Mentolat, Mentolat, Mentolat! O respiraţie proaspătă poate fi păstrată proaspătă doar cu ajutorul uleiului de mentă! În timp ce trăiţi o senzaţie răcoritoare atunci când vă spălaţi pe dinţi folosind pasta de dinţi, uleiul de mentă poate provoca un puls lent, arsuri la stomac şi tremurul muscular dacă este ingerat.

Parafina – La fel de unsuroasă ca produsul petrolier din care este derivată, parafina contribuie la consistenţa moale a pastei de dinţi. După cum s-ar putea imagina, parafina nu a fost menită consumului alimentar. Dacă se întâmplă să înghiţi acest ingredient, te poţi trezi cu dureri abdominale, greaţă, vărsături, constipaţie severă.

Glicerina glicol – Nu aţi auzit de acest ingredient înainte? Glicolul glicerina se adaugă la pasta de dinţi pentru a preveni uscarea pastei de dinţi – este, de asemenea, găsit în antigel. Chiar dacă glicerina nu este toxică, acest aditiv poate provoca greaţă dacă este înghiţit.

Creta – Într-adevă, creta. Datorită faptului ca este făcută din exoschelete, e destul de greu de îndepărtat ulterior de pe dinţii dvs perfecţi. Praful de cretă poate cauza probleme pulmonare în caz de inhalare, prin intermediul pastei de dinţi, iar înghiţirea chiar şi a unei cantităţi mici ar putea cauza sângerare internă.

Dioxid de titan – Acesta este un alt ingredient comun în pasta de dinţi, deşi se găseşte de obicei în vopseaua albă. Atunci când este adăugat în pasta de dinţi, dioxidul de titan are acelaşi efect pe dinţi precum pe pereţi: îi păstrează frumoşi şi albi (pentru câteva ore, cel puţin!). Ingerarea dioxidului de titan nu este toxică, dar nici nu este recomandat.

Zaharina – Ceva trebuie să fie în stare să combată gustul teribil de detergent! Zaharina este dulce, dar nu prea dulce – exact cum majoritatea oamenilor preferă pasta lor de dinţi. Zaharina a fost un subiect fierbinte de dezbatere, încă din timpurile lui Theodore Roosevelt la Casa Albă. USDA a încercat să interzică substanţa în 1972; în ciuda acestui fapt, este considerat un produs „sigur” pentru a fi ingerat astăzi.

Mentol – Un ingredient ultim pentru a adăuga o notă mentolată respiraţiei tale. Fără mentol, pasta de dinţi ar putea avea gust de cretă, glicerină, parafină, detergent, dioxid de titan şi alge marine. Mentolul este considerat sigur pentru ingerare, însă sorbind un ceai de mentă este o idee mult mai bună decât de mestecat dintr-un tub de pastă de dinţi.

(www.ecology.md – 9 decembrie)