România, Bulgaria şi Grecia au cerut sprijinul Uniunii Europene pentru crearea unui coridor sudic de transport al gazelor

România, Bulgaria şi Grecia au cerut sprijinul Uniunii Europene pentru crearea unui coridor sudic de transport al gazelor, la o săptămână după ce Rusia a anunţat că renunţă la construcţia Gazoductului Southstream.
Miniştrii energiei din România, Bulgaria şi Grecia au semnat la Bruxelles o declaraţie prin care doresc dezvoltarea unei noi infrastructuri de gaz în regiune, bazându-se pe resursele din Marea Meagră. Ei au participat apoi la Comisia Europeană la o discuţie cu reprezentanţii altor state din regiune. Părţile au convenit că UE trebuie să rămână ferm angajată în proiectul integrării pieţelor de gaze în partea centrală, dar şi de sud-est, a Europei în diversificarea furnizorilor de gaze.

În declaraţia comună semnată la Bruxelles, România, Bulgaria şi Grecia afirmă că doresc dezvoltarea unui nou coridor vertical, care să asigure o aprovizionare neântreruptă cu gaze, în condiţiile provocărlori actuale ale Rusiei pe tema gazelor.
Comisia Europeană a indicat ieri că va degaja calea pentru proiectul Coridorului Sudic, care va aduce gaze azere din Marea Caspică în Europa, tranzitând Turcia. Comisarul pentru energie Maros Sefcovic a declarat că acest proiect, care ar trebui să fie gata în 2019, merge conform planului, iar Baku şi Ankara au dat asigurări ferme ale implicării lor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 decembrie)