Secretarul de stat al SUA pledează pentru flexibilitate în utilizarea forţei militare împotriva ISIL

Orice autorizare din partea Congresului Statelor Unite pentru intervenţiile militare împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (ISIL) ar trebui să fie flexibilă şi să nu limiteze lupta la Irak şi Siria, a declarat marţi secretarul amaerican de stat, John Kerry. Autorizarea nu ar trebui, de asemenea, să îl restricţioneze pe preşedintele Barack Obama în mobilizarea forţelor militare împotriva ISIL, dacă situaţia o cere, a mai spus John Kerry în faţa comisiei senatoriale care dezbate proiectul privind Autorizarea Folosirii Forţei Militare (AUMF). Administraţia Obama a argumentat că actuala sa campanie de atacuri aeriene împotriva ISIL este legală şi se bazează pe autorizaţia adoptată în 2000 pentru campaniile împotriva Al-Qaida şi grupările asociate, pe de o parte, şi, pe de altă parte, pentru războiul din Irak din timpul administaţiei fostului preşedinte George W. Bush. „Nu considerăm că AUMF ar trebui să includă limitări de ordin geografic.

Nu anticipăm că vom conduce operaţiuni în alte ţări decât Irak şi Siria, dar, ţinând cont de faptul că ISIL reprezintă un pericol pentru interesele americane şi trupele noastre din alte ţări, nu ne-am dori ca un document AUMF să restricţioneze capacitatea noastră de a utiliza forţa militară necesară împotriva ISIL în aceste alte locaţii, dacă situaţia o cere. În opinia noastră, ar fi o greşeală să atragi atenţia grupării ISIL că există ascunzători sigure pentru ea în afara Irakului şi a Siriei”, a declarat secretarul american de stat. Deşi preşedintele Obama a declarat anterior că SUA nu vor trimite trupe combatante care să lupte împotriva ISIL, secretarul de stat John Kerry a subliniat că eventualele puteri militare autorizate de Congresul SUA „nu ar trebui să lege mâinile comandantului suprem al forţelor sau ale comandanţilor trupelor de pe câmpul de luptă”.

„Preşedintele a fost foarte clar când a afirmat că politica sa este aceea că forţele militare ale SUA nu vor fi mobilizate pentru a derula operaţiuni la sol împotriva ISIL şi că aceasta va fi responsabilitatea forţelor armate locale”, a mai spus John Kerry. Secretarul american de stat a mai spus marţi, în faţa comisiei senatoriale, că administraţia Obama sprijină propunerea făcută de senatorul Robert Menendez privind acordarea de noi puteri de utilizare a forţei militare pentru o perioadă de trei ani, pentru a evita o autorizare nelimitată în timp. De asemenea, domnul Kerry a insistat că noua autorizare din partea Congresului SUA trebuie să beneficieze de sprijin bipartizan, „ca să fie foarte clar că nu este vorba despre lupta unui singur partid”, după cum a subliniat secretarul de stat al SUA.

(REUTERS – 10 decembrie)