Rahim al-Nashiri, suspect de terorism, a reclamat România la CEDO pentru că ar fi fost torturat pe teritoriul său de către CIA

Raportul publicat de Senatul American implică, indirect, şi România. Nu suntem numiţi, dar apar publicate poveştile mai multor deţinuţi transferaţi de CIA şi torturaţi. Unul dintre ei este Rahim al-Nashiri, suspect de terorism, care a reclamat România la CEDO, pentru că ar fi fost torturat pe teritoriul ţării noastre. Atât Consiliul Europei, cât şi Parlamentul European ceruseră României o anchetă internă pentru a stabili adevărul în cazul închisorilor CIA. Ancheta a fost una superficială, explică la RFI Diana Hătneanu, reprezentanta Organizaţiei APADOR-CH.
„Noi n-am avut, de fapt, o anchetă, am avut-o pe cea parlamentară, care suferă de destul de multe lipsuri, a fost superficială, cel puţin în opinia noastră, şi am avut nenumărate poziţii faţă de ea, inclusiv faptul că nici măcar nu se mai găsesc anexele care sunt clasificate şi ar trebui să constituie baza concluziilor foarte drastice ale Parlamentului României, cum că nu a existat niciun program în România de acest gen. Deci acea anchetă a fost superficială şi ineficientă. Ceea ce cerea Parlamentul European era o anchetă judiciară, ceea ce a făcut şi domnul al-Nashiri: s-a plâns la parchet. Deci aşteptăm să vedem, să se întâmple o anchetă condusă de un procuror. După cum spuneam, deşi a fost şi sesizată, deşi putea să se sesizeze parchetul şi din oficiu cu atâtea şi atâtea informaţii în spaţiul public, nu avem semne că a progresat prea mult această anchetă penală. Deci ceea ce ar trebui să facem noi acum este o anchetă penală” – precizează Diana Hătneanu.

RADIO FRANCE INTERNATIONALE – 11 decembrie