Am creat şi continuăm politica naţională suverană (Viktor Orbán)

Obiectivul perioadei următoare, într-o Europă tensionată pe plan geopolitic şi care stagnează din punct de vedere economic, este apărarea suveranităţii politice şi extinderea suveranităţii economice a Ungariei – a afirmat Viktor Orbán, prim-ministrul ungar, vineri seara la Budapesta, cu prilejul sărbătoririi sfârşitului de an la Fundaţia Széll Kálmán. Bertalan Havasi, şeful Biroului de presă al Oficiului Prim-ministrului ungar, a precizat că, în alocuţiunea sa, Viktor Orbán a amintit faptul că, în perioada 2010-2014, a creat bazele financiare şi constituţionale ale politicii naţionale suverane.

S-a reuşit impulsionarea economiei ungare, a cărei dezvoltare este astăzi una dintre cele mai puternice din Europa. Ungaria a ieşit din vârtejul constrângerilor pe plan economic. Am creat locuri de muncă pentru cetăţenii maghiari, a accentuat prim-ministrul, menţionând că în 2010 în Ungaria erau 1,8 milioane de plătitori de taxe, în timp ce în prezent la bugetul de stat contribuie deja 4,2 milioane de cetăţeni ai ţării. Numărul persoanelor care lucrează a crescut cu 400 de mii faţă de 2010, astfel că programul „Un milion de locuri de muncă în 10 ani”, lansat anterior de partidele de guvernământ poate fi înfăptuit.

Viktor Orbán a afirmat că Ungaria este ţara în care şomajul a înregistrat cea mai mare scădere din Europa, creându-se astfel posibilitatea reducerii sărăciei în Ungaria. Potrivit afirmaţiei sale, cea mai eficientă luptă împotriva sărăciei este crearea de noi locuri de muncă. Datoria de stat a scăzut, în aşa fel încât averea naţională destinată scopurilor publice a înregistrat o creştere importantă – a semnalat premierul. Inflaţia a scăzut la zero, au crescut economiile în gospodării şi între timp am redus taxele ca urmare a aplicării sistemului de impozitare combinat: cota unică de impozitare şi facilităţile fiscale pentru familii – a menţionat prim-ministrul, enumerând rezultatele.

Începând din 2015, sarcinile şi obiectivele noastre nu vor fi mai puţine – a continuat Viktor Orbán. Trebuie să ne apărăm rezultatele obţinute prin extinderea suveranităţii economice, reducerea cheltuielilor pentru utilităţi, politica energetică, precum şi Planul de acţiune privind apărarea locurilor de muncă, periclitat, în primul rând, de intenţiile de armonizare a taxelor pe plan european. Trebuie să obţinem rezultate şi pe planul diversificării traseelor de transport ale energiei şi la începutul lui 2015 trebuie să demarăm cel mai mare program de dezvoltare economică de la schimbarea de regim, care oferă posibilitatea ocupării totale a forţei de muncă şi, totodată, îi consolidează pe operatorii economici naţionali – a anunţat Orbán. În final, prim-ministrul a vorbit despre comerţul exterior, evidenţiind că în acest sens trebuie schimbat centrul de greutate şi trebuie acordată o atenţie mai mare participării mai dinamice pe pieţele răsăritene.

MTI – 13 decembrie