Coordonatorul de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, despre fenomenul Geminidelor

Cel mai frumos spectacol ceresc al sfârşitului de an este vizibil în fiecare noapte până în 17 decembrie, dar maximum va fi atins astăzi după lăsarea întunericului. Cunoscut popular sub numele de „ploaie de stele”, fenomenul este generat de trecerea Pământului printr-o zonă în care se află cantităţi mari de particule de praf cosmic care, în contact cu atmosfera terestră, devin incandescente şi lasă în urma lor o dâră luminoasă. Coordonatorul de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, din capitală, Adrian Şonka, i-a explicat colegei noastre Andreea Marin în ce constă specificul Geminidelor.

Adrian Şonka: Chiar dacă oamenii se gândesc că stelele căzătoare sunt la fel toate este o diferenţă şi anume viteza când intră în atmosfera terestră şi anume, viteza pe care o au particulele de praf care intră în atmosferă. În cazul Geminidelor este mai mică decât a Perseidelor şi asta înseamnă că este timp să se formeze o dâră luminoasă. Acestea sunt stele căzătoare strălucitoare, luminoase, bolizi în principiu, care se văd destul de des. Maximul aduce cam 120 de stele căzătoare pe oră. Probabil că se văd jumate.

Reporter: Până când putem să vedem acest spectacol pe cer?

Adrian Şonka: Noaptea următoare se vor vedea mai multe decât se vor vedea în următoarele seri, dar curentul este activ cam până pe 17. De fapt, avem resturile unei comete şi anume un asteroid care mai pierde materie, care se roteşte în jurul Soarelui şi Pământul trece prin traiectoria lui, pe acolo pe unde are el orbita şi aceasta este valabil pentru toate stelele căzătoare. De câte ori vedeţi o dâră luminoasă pe cer nu vedeţi o stea care a căzut, ci vedeţi un meteor, o dâră luminoasă lăsată de o particulă de praf de câţiva milimetri care, la frecarea cu aerul, dă lumină.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 decembrie