Timişoara: 25 de ani de la începutul revoluţiei anticomuniste din România

15 decembrie, Timişoara 1989. Este ziua în care a început revoluţia anticomunistă din România. O încercare de împiedicare a evacuării pastorului Laszlo Tokes din parohia Bisericii Reformate a culminat cu declararea Timişoarei ca primul oraş liber de comunism. Preţul plătit de timişoreni a fost însă dureros. Zeci de morţi şi sute de răniţi.
La 15 decembrie 1989, la Timişoara, mai mulţi credincioşi s-au adunat în Piaţa Maria, unde se afla sediul Bisericii Reformate şi de unde Laszlo Tokes urma să fie evacuat. El făcuse la televiziunea maghiară comentarii critice la adresa lui Nicolae Ceauşescu, iar autorităţile comuniste au considerat că incita la vrajbă etnică. Pe tot parcursul zilei aproape 1000 de enoriaşi s-au adunat în jurul casei, ca să împiedice evacuarea. La un moment dat, pastorul a apărut la fereastră şi le-a spus oamenilor că totul este în ordine şi le-a cerut să plece, să nu îşi pună viaţa în pericol pentru el. Aceştia au refuzat însă şi au strigat în cor „Noi nu plecăm!” şi „Libertate!”. Spre seară, însă, alungaţi de agenţii de securitate, oamenii au început să se întoarcă spre case. A doua zi, la 16 decembrie, mişcarea pro-Tokes s-a trecut în plan secund şi s-a transformat în protest faţă de regimul comunist.
La fel ca în fiecare an, Timişoara îşi comemorează eroii căzuţi la revoluţie. Manifestările încep mâine cu o vizită la penitenciarul în care au fost duşi cei arestaţi în urmă cu 25 de ani, iar mai mulţi revoluţionari vor primi titlul de „cetăţeni de onoare ai oraşului” în cadrul tradiţionalei şedinţe festive a consiliului local. La ceremoniile de la Timişoara, dedicate împlinirii a 25 de ani de la revoluţie, va participa şi preşedintele ales Klaus Iohannis.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 decembrie)