Viktor Orbán: Scepticii nu au dreptate în ceea ce priveşte modelul ungar al economiei

 Modelul ungar al economiei a demonstrat că neîncrezătorii nu au dreptate, a subliniat premierul Viktor Orbán în cadrul unui interviu acordat Agenţiei americane de Presă Bloomberg. Cu acest prilej, premierul a precizat că guvernul ungar are în vedere diminuarea impozitelor bancare, cel târziu în 2017. „Creşterea economiei ungare cu peste 3% şi scăderea deficitului bugetar sub limita stabilită de Uniunea Europenă au confirmat că politica economică a Ungariei este funcţională. Această politică noi o numim „model ungar” şi este ca un bondar. Potrivit oamenilor de ştiinţă, din cauza greutăţii, a anvergurii aripilor, bondarul nu ar fi în stare să zboare, dar totuşi zboară”, a spus Viktor Orbán în interviul dat publicităţii luni, în care a evidenţiat creşterea economiei, şomajul care s-a diminuat şi bugetul solid, şi a respins datele statistice conform cărora în Ungaria a crescut nivelul sărăciei şi s-au diminuat investiţiile directe străine. „Scopul guvernului este recâştigarea poziţiei Ungariei în clasamentul investiţiilor, diminuarea impozitelor bancare, cel târziu până în anul 2017 şi reevaluarea nivelului altor impozite, începând chiar de anul viitor. Despre impozitele bancare o decizie va fi luată după renunţarea treptată la garanţiile ipotecare, ceea ce depinde de extinderea ofertele creditelor”, a mai precizat premierul ungar.Viktor Orbán a arătat: „În prezent purtăm negocieri cu sectorul bancar pentru normalizarea dimensiunii impozitelor bancare, care este deosebit de mare în Ungaria. Acest proces va deveni posibil în 2016 sau în 2017, dacă vom încheia un acord favorabil, iar şansele sunt mult mai mari, decât în 2010, când am ajuns la putere”.

Guvernul ungar aşteaptă momentul potrivit pentru diminuarea impozitelor şi vom vedea dacă acest moment prielnic va fi mijlocul anului viitor sau în 2016, a mai precizat premierul ungar, adăugând că, după achiziţionarea băncilor Budapest Bank şi MKB, guvernul intenţionează să cumpere alte proprietăţi bancare. Scopul este ca în sectorul bancar proprietatea Ungariei să depăşească 50%, ceea ce prespune relansarea creditării. Guvernul ungar a achiziţionat şi unele servicii cum ar fi, de exemplu, depozitele de gaze naturale ale E.O.N, pe care vrea să le păstreze, în schimb vrea să vândă peste trei ani aceste două bănci, deoarece cunoaşte foarte bine exemplul Sloveniei, care a alocat 3,2 miliarde de dolari pentru salvarea băncilor aflate în proprietatea statului, dar conduse necorespunzător, a spus Viktor Orbán.”Exemplul Sloveniei este o experienţă foarte valoroasă, dar şi foarte periculoasă”, a adăugat premierul, care a luat apărarea programului privind trecerea de la „bunăstare la un statut bazat pe  muncă”. În opinia lui Viktor Orbán, statisticile internaţionale privind sărăcia pot să ne inducă în eroare, deoarece acestea nu iau în considerare sprijinul care nu se bazează pe subvenţii, cum ar fi, de exemplu, asigurarea manualelor gratuite sau a hranei la şcoală. Pe de altă parte, Viktor Orbán a spus că măsurile care vor fi adoptate în viitor de guvernul ungar ar putea să aibă un impact negativ asupra popularităţii FIDESZ. Premierul s-a referit şi la ameninţările externe, menţionând că sancţiunile împotriva Rusiei din cauza Uncrainei au costat Ungaria un minus de 17% în exportul către Rusia.

„Economiştii susţin că, prin acţiuniile noastre, nu vom putea îndeplini atâtea obiective, că nu vom putea crea o economie prosperă, dezvoltată şi care să asigure noi locuri de muncă. Însă, realitatea este că noi vom putea realiza toate aceste lucruri”, a conchis premierul Viktor Orbán.

MTI (15 decembrie)