Timişoara îşi comemorează eroii căzuţi în timpul Revoluţiei

Ca în fiecare an, Timişoara îşi comemorează la 16 decembrie eroii căzuţi la Revoluţie. Manifestările încep cu o vizită la penitenciarul în care au fost duşi cei arestaţi în urmă cu 25 de ani. La ceremoniile de la Timişoara dedicate împlinirii a 25 de ani de la Revoluţie va participa şi preşedintele ales, Klaus Iohannis.
Scânteia s-a aprins în Piaţa Maria, acolo unde pe 16 decembrie s-au adunat mai mulţi enoriaşi pentru a-l apăra pe pastorul reformat László Tökés, ameninţat de Securitate cu evacuarea.
Traian Orban, preşedintele Asociaţiei „Memorialul Revoluţiei”: „Mulţi timişoreni au stat în apropierea Bisericii reformate, susţinându-l moral pe pastorul Tökés. Lucrurile au evoluat foarte rapid, s-a adunat multă lume şi lumea a plecat spre Complexul Studenţesc şi la Comitetul Judeţean de Partid. S-au făcut multe arestări. În 17, manifestaţiile au continuat, s-a început să se tragă pentru că lumea nu s-a dus acasă”.
La un sfert de veac de la evenimentele din decembrie ’89, revoluţionarii consideră că multe dintre idealurile revoluţiei au fost atinse, chiar dacă există şi neîmpliniri. Autorităţile locale, împreună cu asociaţiile de revoluţionari, au pregătit un program complex de manifestări comemorative, care vor cuprinde depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, o procesiune pe traseul Revoluţiei, proiecţii de filme, lansări de carte, expoziţii, concerte şi spectacole festive. Invitatul de onoare al manifestărior este preşdintele ales, Klaus Iohannis, care se va adresa astăzi  timişorenilor de pe scena Operei, după care va asista la concertul de colinde susţinut de Corul Naţional de Cameră „Madrigal”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 decembrie)