Filmul „ Videogramele unei revoluții” marcheză 25 de ani de la căderea comunismului, la Madrid și la Barcelona

Regizorul Adrei Ujică inaugurează programul Sfârșitul unei dictaturi: Ceaușescu, România, 1989″, la Cinemateca din Catalonia

 

Pe 21 decembrie, Institutul Cultural Român de la Madrid  încheie programul acestei luni din cadrul ediției a 5-a a Zilelor Filmului Românesc de la Cinemateca Spaniolă din Madrid, cu proiecția documentarului Videogramele unei revoluții” (Harun Farocki și Andrei Ujică, 1992). În aceeași zi, și cu același film, ICR Madrid inaugureaz ă, la Barcelona, ciclul Sfârșitul unei dictaturi: Ceaușescu, România, 1989″, organizat în colaborare cu Cinemateca din Catalonia. Cele două proiecții marchează împlinirea a 25 de ani de la Revoluția Română din 1989 și de la căderea regimului comunist. Regizorul Adrei Ujică va prezenta filmul la Barcelona, pe 21 decembrie, de la ora 19.

Cea de-a V-a ediţie a festivalului Zilele Filmului Românesc, organizat de ICR Madrid și Cinemateca Spaniolă (Filmoteca Espa ñola ) în perioada 9 decembrie 2014 – 29 ianuarie 2015, propune o serie de proiec ții speciale cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la căderea dictaturii comuniste din România. Spectatorii din capitala Spaniei au putut viziona deja filme precum „Quod Erat Demonstrandum” de Andrei Gruzsniczki, „Roxanne” de Valentin Hotea sau „După-amiaza unui torționar” de Lucian Pintilie, urmând ca programul sesiunilor din luna decembrie să fie încheiat duminică, 21, când cinematograful Cine Doré va găzdui prezentarea documentarului „Videogramele unei revoluții”.

Cu aceeași ocazie, ICR Madrid și Cinemateca din Catalonia (Filmoteca de Cataluña) organizează, la Barcelona, programul de filme „ Sfârșitul unei dictaturi: Ceaușescu, România, 1989”. Selecția include opt filme de lung metraj care vor putea fi vizionate în perioada 21 decembrie 2014 – 30 ianuarie 2015, la Cinemateca din Catalonia. Regizorul Andrei Ujică participă la eveniment prezentând filmul Videogramele unei revoluții” cu ocazia inaugurării. Sesiunea va fi urmată de o dezba tere la care, alături de regizorul român, vor participa Ignacio Vidal Folch, jurnalist, corespondent al ziarului El País, în Europa de Est, în 1989, și Camil Ungureanu, lector universitar în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității Pompeu Fabra. Luni, pe 22 decembrie, Andrei Ujică va participa la o întâlnire cu studenții școlii de film Bande-à-Part, din Barcelona. Evenimentul de la Barcelona este realizat cu colaborare Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu sprijinul Societăţii Autorilor Români din Audiovizual.

 

Sfârșitul unei dictaturi: Ceaușescu, România, 1989

Ciclu de filme
21 decembrie 2014 – 30 ianuarie 2015
Cinemateca din Catalonia (Filmoteca de Cataluña)

Programul complet al proiecțiilor: http://www.icr.ro/madrid/evenimente-14/ciclu-de-filme-sfarsitul-unei-dictaturi-ceausescu-romania-1989-la-barcelona.html

 


Institutul Cultural Român

Madrid

 

Cristina Gavrila
Coordinadora de proyectos

Instituto Cultural Rumano
Plaza de la Lealtad, 3 
Entreplanta dcha. 28014 Madrid
tel: +34 917589566

fax: +34 915590135

mov: +34 677515289