Rezoluţia Parlamentului European privind recunoaşterea statului palestinian

Parlamentul European „sprijină în principiu recunoaşterea statului palestinian şi soluţia bazată pe două state şi consideră că acestea ar trebui însoţite de dezvoltarea tratativelor de pace care ar trebui să avanseze”, se arată într-o rezoluţie votată miercuri. Pentru a sprijini eforturile diplomatice ale UE în procesul de pace din Orientul Mijlociu, Parlamentul a decis lansarea unei iniţiative ”Parlamentari pentru Pace”, care să aducă împreună deputaţi europeni şi deputaţi din parlamentele israelian şi palestinian.

Rezoluţia a fost elaborată de cinci grupuri politice şi a fost votată în Parlament ca text unic, cu 498 de voturi la 88 şi 111 abţineri.
Parlamentul „îşi reafirmă sprijinul ferm în favoarea unei soluţii pe baza frontierelor din 1967, cu Ierusalim servind drept capitală pentru ambele state, respectiv un stat Israel sigur şi un stat palestinian independent, democratic, contiguu şi viabil, convieţuind alături în pace şi securitate pe baza dreptului la autodeterminare şi a respectului deplin al dreptului internaţional”.
Deputaţii condamnă, în cei mai puternici termeni, toate actele de terorism sau violenţă.

Facţiunile palestiniene chemate să pună capăt divizării interne

Deputaţii au subliniat importanţa consolidării autorităţii guvernului consensual palestinian şi au cerut tuturor facţiunilor palestiniene, inclusiv Hamas, să pună capăt divizării interne.

Colonii ilegale

Rezoluţia ”subliniază faptul că, în conformitate cu dreptul internaţional, coloniile sunt ilegale”, cere UE să devină un facilitator real în procesul de pace din Orientul Mijlociu şi cere Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă să faciliteze o poziţie comună a UE în acest scop.

Deputaţii naţionali din ambele părţi să lucreze împreună

Deputaţii europeni au decis să lanseze o iniţiativă ”Parlamentari pentru Pace” care să aducă împreună deputaţi europeni, precum şi deputaţi din parlamentele israelian şi palestinian, pentru a ajuta la progresele pe agenda pentru pace şi a fi complementară eforturilor diplomatice ale UE.

Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania

<redactia-ro@europarl.europa.eu>