Rubla nu poate să nu reacţioneze la sancţiuni, declară premierul Dmitri Medvedev

Cursul rublei a depăşit graniţa confortului pentru economie, a subliniat şeful Guvernului Rusiei. Rubla nu poate să nu reacţioneze la sancţiuni, însă cursul nu corespunde unui tablou obiectiv, a declarat premierul rus, Dmitri Medvedev, la consfătuirea cu blocul economic al guvernului, cu banca centrală şi cu şefii celor mai mari companii. Medvedev crede că există două motive principale pentru prăbuşirea cursului rublei, care nu depind de Rusia: reducerea preţului la ţiţei şi presiunea politică externă sub forma sancţiunilor. „Pieţele financiare precedente practic s-au închis pentru băncile şi pentru companiile noastre. Sigur că, în acest moment, rubla nu poate să nu reacţioneze la aşa ceva, cu toate că cifrele pe care noi le vedem la casele de schimb valutar din ultimele zile nu corespund unui tablou obiectiv şi au depăşit în mod nejustificat limitele confortului pentru economie şi pentru oameni„, a menţionat Medvedev. „Toată lumea recunoaşte că rubla este acum subevaluată, cursul ei este rupt de indicatorii fundamentali, nu reflectă starea afacerilor din economie„, a subliniat primul-ministru. Medvedev crede că tot ce se întâmplă astăzi pe piaţa valutară este rezultatul unui „joc emoţional”, dar că situaţia trebuie stabilizată cât mai repede posibil. „Este clar că unele companii au nevoie să facă plăţi pentru datoria externă, alte companii trebuie să achiziţioneze utilaje din străinătate. În asemenea circumstanţe, este de înţeles preocuparea privind cumpărarea de valută. Însă, în acelaşi timp, noi trebuie să pornim de la faptul că achiziţionarea valutei în situaţia actuală se face la un curs de schimb dezavantajos„, a menţionat el.
Medvedev a precizat că nu are niciun sens să se introducă nişte reglementări extrem de rigide pentru piaţă şi că aceste reglementări trebuie fundamentate pe baza legilor pieţei. Resursele şi instrumentele necesare există. „Pentru toate obiectivele economice şi de producţie pe care dumneavoastră vi le stabiliţi, să ştiţi că resurse valutare există în ţara noastră, dumneavoastră nu ştiţi acest lucru, există şi instrumentele de piaţă necesare pentru acest scop, pentru a asigura o cerere corespunzătoare. Astăzi vom discuta împreună cum vom acţiona mai eficient în această situaţie”, s-a adresat premierul rus şefilor din cele mai mari companii de materii prime. De asemenea, el a promis că după întâlnire va semna deciziile necesare. Banca centrală, împreună cu Guvernul Federaţiei Ruse, a dezvoltat un pachet de măsuri de stabilizare a pieţei financiare, a mai spus Medvedev. „Vom acţiona în mod concertat„, a promis el.
Ieri am avut o consfătuire privind situaţia economico-financiară, unde s-au luat o serie de măsuri obligatorii, inclusiv intensificarea refinanţării valutare a băncilor, asigurarea echilibrului cererii şi ofertei de valută prin creşterea furnizării de lichidităţi de monedă străină în caz de nevoie„, a declarat primul-ministru. „Aceasta nu este prima dată când ne confruntăm cu o fluctuaţie valutară intensă, avem experienţa unor soluţii anti-criză„, a subliniat prim-ministrul.
Anterior, la 16 decembrie, Alexei Uliukaiev, ministrul dezvoltării economice a Rusiei, anunţa că membrii Guvernului Federaţiei Ruse au elaborat unele măsuri pentru stabilizarea situaţiei din ţară. Uliukaiev a declarat că acţiunile băncii centrale vizează creşterea furnizărilor de lichiditate în valută. Ministrul a remarcat că „situaţia este foarte complicată, dar nu suntem noi primii şi nici ultimii care vom trece prin circumstanţe similare.” „Aici este foarte important să asiguri unitatea de acţiune a Băncii Rusiei şi a guvernului„, a precizat Uliukaiev. itar-tass.com – 17 decembrie