Zi de doliu la Timişoara, în memoria victimelor Revoluţiei din 1989

La Timişoara, oraşul de unde a pornit Revoluţia anticomunistă, este astăzi zi de doliu, în memoria victimelor de acum 25 de ani.

Drapelele au fost coborâte în bernă iar de la ora 10:00 va avea loc la Catedrala Mitropolitană slujba de pomenire a celor ucişi în revoluţie urmată de depuneri de coroane de flori, pentru că astăzi este zi de doliu la Timişoara. În urmă cu 25 de ani, pe 17 decembrie au căzut sub gloanţe primele victime ale forţelor de represiune în zilele revoluţiei întrgistrându-se 104 morţi dintre care unii au fost arşi la cermatroiu. Clopotele vor bate în amintirea acestora, vor avea loc slujbe şi parastase în biserici şi cimitire iar seara pe treptele Catedralei se va ţine un moment de reculegere.

Aseară, preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, s-a aflat la Timişoara iar în discursul său de pe scena Operei a declarat că la 25 de ani de la revoluţie România are nevoie de un nou proiect naţional.

Klaus Iohannis: Reconstrucţia începe cu recunoaşterea restanţelor, cu asumarea răspunderii şi împăcarea cu trecutul. Vreau ca în decembrie 2014 să închidem acest capitol istoric şi să începem împreună un nou proiect naţional.

Tot astăzi, la Timişoara, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania va organiza o seară de gală unde vor ţine dicursuri europarlamentarul Laszlo Tőkés, preşedintele Ungariei Áder János şi fostul preşedinte şi prim-ministru al Albaniei Sali Berisha.