LE FIGARO: România vizează trecerea la euro în 2019

România este pregătită să intre în zona europeană Schengen a liberei circulaţii, a declarat premierul Victor Ponta, sperând ca preşedintele-ales, Klaus Iohannis, de origine germană, să deblocheze acest dosar spinos.
„Nu mi-am schimbat opinia şi de aceeaşi părere sunt majoritatea liderilor europeni: România este pregătită să adere la zona Schengen” şi este în măsură să asigure securitatea frontierelor sale, a declarat şeful guvernului social-democrat în cursul unei întâlniri cu jurnalişti din trei agenţii internaţionale de presă.
„Dar va fi vorba despre o decizie 100% politică, iar eu sper ca domnul Iohannis să aibă mai mult succes” decât predecesorul său, conservatorul Traian Băsescu, şi să-şi convingă omologii, având în vedere că el „vorbeşte o limbă mai potrivită”, a glumit el. Klaus Iohannis, care vorbeşte corect atât româna, cât şi germana, a provocat o surpriză, impunându-se în faţa domnului Ponta la alegerile prezdenţiale de la mijlocul lunii noiembrie. Fostul primar al Sibiului, un oraş transilvănean din nord (!), a primit sprijinul cancelarului german Angela Merel.

O primă tentativă în 2011

Membră a Uniunii Europene începând din 2007, România bate la poarta spaţiului Schengen din anul 2011, la fel ca Bulgaria, cea mai săracă ţară din familia europeană, dar fără succes. O serie de state, precum Olanda, estimează că ea tebuie să înregistreze progrese şi în lupta împotriva corupţiei şi în privinţa securităţii frontierelor. Franţa şi-a exprimat şi ea reticenţele.
Spre deosebire de justiţia bulgară, cea română a făcut mari progrese în ultimii doi ani, ajungând să trimită la închisoare chiar şi un fost premier, care a fost găsit vinovat de corupţie. Au fost paşi înainte salutaţi de UE. Victor Ponta a reiterat dorinţa României de a adera la zona euro în 2019. „Dacă nu mă înşel, ţara îndeplineşte cele cinci criterii în vederea admiterii”, mai ales în privinţa bugetului, a subliniat el.
„Dar, în privinţa criteriilor reale, nu suntem în măsură să facem faţă concurenţei din zona euro”, a recunoscut el, subliniind totodată nevoie imperativă de a spori investiţiile şi de a îmbunătăţi infrastructura ţării.
Traducerea: Alexandru Danga
LE FIGARO (Franţa)