Petro Poroşenko, cel mai influent om din Ucraina

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko este cel mai influent ucrainean – conform unui clasament realizat anual de publicaţia „Focus”. Poroşenko este urmat de oligarhul şi guvernatorul regiunii Dnepropetrovsk, Igor Kolomoiski, iar pe locul al treilea se află premierul Arseni Iaţeniuk. Oligarhul Rinat Ahmetov se află în acest an pe locul patru, iar pe locul cinci este ministrul de interne, Arsen Avakov, pe locul şase se află oligarhul Dmitri Firtaş, iar pe locul şapte este Serhi Levocikin, deputat şi fost şef al Administraţiei Prezidenţiale.

Fostul preşedinte al Parlamentului, Oleksandr Turcinov, în prezent secretar al Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională a Ucrainei, se află pe locul opt, pe locul nouă este oligarhul Victor Pinciuk, iar pe locul zece – noul şef al Administraţiei Prezidenţiale, Boris Lojkin. Potrivit publicaţiei „Focus”, este pentru prima dată în ultimii opt ani de clasament când există atât de multe nume noi, jumătate venind la putere după protestele proeuropene din Kiev.

De asemenea, este interesant faptul că niciunul dintre cei care se aflau pe primele zece poziţii în clasamentul de anul trecut nu se regăseşte pe lista din acest an. Jumătate dintre aceştia, urmând exemplul fostului preşedinte Viktor Ianukovici, au fugit din Ucraina, pierzându-şi pârghiile reale de influenţă asupra situaţiei din ţară.

www.focus.ua – 19 decembrie