Baricada Culturală se încheie on-air cu 4 documentare originale despre comunism

Radio România Culturbaricada culturalaal difuzează, în cele mai fierbinţi zile ale Revolutiei Române din urmă cu 25 de ani, o serie de documentare originale care abordează câteva teme de mare impact pentru viaţa oamenilor de rând din perioada comunistă. Propaganda prin ochii intelectualilor, centrele de detenţie şi de muncă forţată, mica “descurcăreala” a românilor care trebuiau să facă orice pentru a trăi, sunt cateva dintre temele abordate in cele 4 documentare pe care Radio Romania Cultural le va difuza, de luni până joi, de la ora 16,00.

Luni, 22 decembrie, Dan Vasiliu face o retrospectiva a momentelor cheie care au contribuit la căderea comunismului in Europa.

Revoluțiile din 1989 din Centrul și Estul Europei au marcat începutul unei noi vieți pentru zeci de milioane de oameni care trăiseră până atunci sub teroarea Cortinei de Fier. Grevele poloneze de la începutul anilor ’80 au dat semnalul că sistemul se clatină, sosirea lui Mihail Gorbaciov la conducerea URSS a confirmat acest lucru, iar căderea Zidului Berlinului le-a dat lovitura de grație comuniștilor.

Ultimul deceniu al perioadei comuniste a fost şi cel mai dificil de indurat. La televizor se vorbea despre producţii record şi despre planuri cincinale realizate în patru ani şi jumătate. In realitate, ţara se afla in colaps. Marţi, 23 decembrie, Radio România Cultural va difuza un documentar special, semnat tot de Dan Vasiliu, despre viaţa în comunism in anii ’80, văzuta, însă, cu alţi ochi: ai artiştilor şi intelectualilor.

Miercuri, 24 decembrie, documentarul Radio România Cultural de la ora 16,00, vorbeşte despre închisorile comuniste.

Peste 230 de centre de detenţie şi muncă forţată au însemnat încă de la începutul anilor de comunism in România distrugerea elitei intelectuale şi politice a ţării, dar şi o metodă de terorizare a tururor cetăţenilor care se împotriveau liniei de partid. Radio România Cultural va difuza un documentar despre închisorile ţării cu cel mai represiv regim dictatorial dintre ţările care au aparţinut fostului bloc sovietic.  Autor – George Gâlea.

Joi, 25 decembrie, acelaşi George Gâlea invită publicul Radio România Cultural la ultimul documentar din această serie, care se va ocupa de propaganda comunistă.

În încercarea de a se legitima, regimul opresiv din România, ca atâtea alte regimuri totalitare, s-a folosit de scriitorii, muzicienii, actorii sau regizorii ţării pentru a-şi trasmite mesajele. Care au fost artiştii aserviţi partidului, dar şi cei care i s-au împotrivit, cum suna propaganda comunista în diferitele ei forme, aflaţi în documentarul care încheie on-air proiectul Baricada Culturala, prin care Radio România Cultural a marcat 25 de ani de la căderea comunismului în România şi în întrega Europă de Est.