Revoluția pe undele radio (IV)

21 decembrie 1989, joi

 

de Ágota Szentannai
de Ágota Szentannai

21 decembrie a fost marcată de mitingul organizat la București, la care a luat cuvântul Nicolae Ceaușescu. Discursul a fost transmis în direct la televiziune și la radio, dar acestea au fost întrerupte brusc în momentul în care se auzeau huiduieli și fluierături din mulțime. Dacă la începutul zilei posturile din străinătate au comentat discursul lui Ceaușescu din ziua anterioară, în cursul după amiezii și seara se relatau evenimentele din București. Au sosit știri din întreaga țară, din orașele tot mai numeroase în care au avut loc demonstrații.

Postul de radio Europa Liberă, pe lângă relatarea faptelor, bazate pe comunicările martorilor și ale agențiilor de presă – în special Tanjug și TASS – a început să difuzeze comentarii, ipoteze mai pe larg despre cele întâmplate, despre modul de organizare a Armatei Române, despre reacțiile Moscovei.

 

47098 tm opera
Opera din Timisoara. Sursa: Fortepan

Radio Europa Liberă. Ora 22.10. Emisiune în direct. Realizatori: Neculai Constantin Munteanu, Emil Hurezeanu.

„La această oră, în aceste zile, suntem asaltați aici, la München, la Europa Liberă de sute de telefoane, de sute de depeșe ale agențiilor de presă, de numeroase articole răspîndite în întreaga presă internațională. Multe din aceste articole, s-o spunem fără rezervă, sunt de necreditat, sunt senzaționiste, urmăresc … nu reflectă realitatea. La ora asta, realitatea din Timișoara, din România este greu de reflectat. Este o țară închisă România! După cum știți, la început s-au blocat frontierele cu Iugoslavia și cu Ungaria, mai apoi cea cu Bulgaria, în timpul zilei de astăzi, Neculai Constantin Munteanu am aflat că și frontiera cu Uniunea Sovietică este închisă. Aeroportul Internațional Otopeni este blocat, este închis. Nu se mai poate circula! Transporturile feroviare au fost blocate – de asemenea, este o informație recentă.”

BBC. Buletin de știri. Relatarea unui colaborator de la un ziar local

„Luni, demonstrațiile au continuat. Marți nu s-au mai… nu s-a mai deschis focul, soldații erau pe străzi încă, începând de marți cu toate interdicțiile și cu toată prezența mare, militară, masivă a armatei pe străzi, în principalele intersecții și mai ales în Piața Operei, cu toate astea s-au strâns totuși în piața Operei, marți seara, o mulțime imensă care a început să scandeze: << Nu plecăm!>>”

Radio Budapesta. Ora 13:00 Emisiunea Cronica de prânz. Realizator Endre Papp.

„…În timpul zilei domnește un calm relativ. Din când în când e pot face cumpărături, se primește carne pe cartelă. În schimb, noaptea domnește o stare ca pe front. Cei care au trăit în timpul războiului, susțin că situația este identică. Oficial nu s-a anunțat stare excepțională, dar formațiunile de apărare a statului controlează toate punctele importante, legitimează călătorii opresc mașinile.”

Radio Budapesta.Emisiunea Lumea știrilor. Realizator: Zoltán Tamássy, corespondenșă de la București: Ottó Oltványi

„În timpul demonstrației, cu totul pe neașteptate, fără să fie anunțat în prealabil, spărgând tăcerea mediilor de informare despre evenimentele din Timișoara, Nicolae Ceaușescu a adresat prin televiziune și radio un discurs dur către locuitorii țării, poporului român. (…) Discursul a fost ținut la numai câteva ore după ce șeful part idului și statului, comandantul suprem al forțelor armate s-a întors din vizita sa oficială de prietenie din Iran. (…) Îndată după ce s-a difuzat a doua oară discursul, televiziunea a prezentat decretul prezidențial conform căruia se instituia starea de necesitate pe tot teritoriul județului Timiș. Conform acestuia, începând cu ora 23:00 se interzice circulația pe străzi, nu se pot aduna mai mult de 5 persoane, armata, cadrele Ministarului de Interne și gărzile patriotice să fie în stare de alarmă.”

Ascultați în limba maghiară:

BBC. Buletin de știri, dimineața.

„Consulul iugoslav a afirmat și el că ieri la Timișoara cincizeci de mii de persoane au participat la o nouă demonstrație și că, de această dată, armata nu a intervenit, stând de-o parte și de alta a străzii cu tancurile acoperite de drapele românești. (…) Un locuitor al Timișoarei a declarat la televiziunea maghiară că armata a părăsit orașul ieri la amiază. Toate tancurile, vehiculele amfibie purtau steaguri albe, mulțimea făcea cu mâna militarilor care-și luau și ei rămas bun astfel, pe măsură ce dispăreau de pe străzi. Locuitorul a afirmat că atmosfera din oraș e foarte entuziastă, în centrul orașului, între Operă și catedrala ortodoxă se adunaseră zeci de mii de persoane.”

Radio Budapesta. Ora 13:00. Emisiunea Cronica de prânz. Realizator: László Gárdai

La Timișoara, forțele Securității au început arestările, în conformitate cu liste pregătite – Relatează Radio Europa Liberă. Conform știrilor, Securitatea a început și execuțiile. Armata a încercuit la 50 de km, orașul, unde, conform informațiilor unei fundații maghiare pentru drepturile omului, marți, în fața fabricii Elba au fost împușcați de soldați doi demonstranți. Pe o stradă a orașului, dintr-un camion care transporta soldați, s-a tras asupra trecătorilor și s-au înregistrat 12 victime. Conform fundației, a sosit la Timișoara Ilie Ceaușescu, adjunctul Ministrului Apărării. Surse din România au confirmat că ieri, în cel puțin 8 alte orașe ale țării au fost mișcări, iar pentru astăzi se organizează alte manifestări la Arad și la Cluj.

Radio Europa Liberă. După ora 17:30. Știre prezentată de Emil Hurezeanu.

Sursa: Fortepan
Sursa: Fortepan

„Citând Agenția Tanjug, agenția Reuter transmite de la Belgrad că la Timișoara, grupuri de soldați se alătură în continuare demonstranților antiguvernamentali. Și agenția TASS revine cu o informație: <<zilele și orele care vin vor arăta dacă sfârșitul represiunii de la Timișoara este o concesie tactică față de opinia publică mondială sau doar o păsuire înainte de noi conflicte.>> Agenția citează mai mulți pasageri sosiți cu trenul de la București, care spun că au văzut convoaie de vehicule militare îndreptându-se spre Timișoara.”

„În acest moment, agenția TASS informează că la Timișoara muncitorii au ocupat fabricile și întreprinderile cerînd demisia conducerii României. În același timp, muncitorii cer retragerea unităților militare și tragerea la răspundere a celor vinovați de uciderea victimelor. Agenția TASS adaugă, citând ca surse cercul de ziariști, că fabricile și întreprinderile din Timișoara au întrerupt lucrul. Agenția sovietică adaugă că unitățile armatei au început să părăsească orașul Timișoara.”

Radio Budapesta. Ora 13:00. Emisiunea Cronica de prânz. Realizator: László Gárdai. Corespondență telefonică de la București Ottó Oltványi

„Joi dimineața în București s-a întărit securitatea. Orașul este plin de forțe de ordine. În aceste momente muncitorii din fabrici și instituții se îndreaptă spre centrul orașului cu pancarte care slăvesc partidul, cu portrete ale lui Nicolae Ceaușescu și ale Elenei Ceaușescu, pentru că la prânz se va organiza un miting al cărui vorbitor va fi, după cum s-a planificat, Nicolae Ceaușescu.”

 

Radio România. Fragment din cuvântarea lui Nicolae Ceaușescu, transmis în direct și întrerupt brusc.

 

 

Radio Europa Liberă. După ora 17:02. Știre citită de Ion Ioanid.

„Pe străzile capitalei patrulează tancuri și se aud focuri de mitralieră. (…) Potrivit postului de Radio Praga, clădirea Comitetului Central este păzită de tancuri. Același post de radio afirmă că forțele de securitate au folosit tunuri de apă, gaze lacrimogene împotriva demonstranților. La mitingul oficial din Piața Palatului mulțimea a întrerupt cuvântarea lui Nicolae Ceaușescu cu huiduieli, fluierături și țipete. Radio București a întrerupt pentru câteva minute transmisia în direct, reluînd apoi în mijlocul unei fraze rostite de Ceaușescu. La încheierea mitingului unii din cei prezenți au dat foc portretelor lui Ceaușescu și pancartelor care le fuseseră date pentru adunarea din Piața Palatului, scandând lozinci ca de pildă <<Jos cu Ceaușescu!>>, <<Libertate!>> și <<Fără violență!>>.”

Radio Europa Liberă. Comunicat transmis la ora 17:00 de Radio Moscova în limba română și rezumat de Șerban Orăscu.

„președintele României, Nicolae Ceaușescu – a spus Radio Moscova – a luat cuvântul la mitingul de azi din centrul Bucureștiului – la care au participat 100.000 de oameni – în legătură cu evenimentele din vestul țării, unde s-au desfășurat demonstrații populare în spiritul democratizării și înlocuirii conducerii din România. (…) După cum precizează în continuare Radio Moscova, această cuvântare nu a atenuat tensiunea din București. Pe Bulevardul Magheru s-a strâns o mulțime de lume, în special tineret. În zona centrală a Capitalei a fost adus un mare număr de autocamioane cu militari și mașini ale pompierilor. (…) Folosind grenade cu gaze lacrimogene, Miliția a încercat să împrăștie demonstranții, să nu permită intrarea altor oameni în rândurile acestora, însă nu a reușit. (…)

Iar acum, stimați ascultători, cea mai importantă parte a acestei comunicări: Lev Zaikov, membru al Biroului Politicm, secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a acordat corespondentului postului de radio Moscova un interviu în care a declarat că evenimentele care au loc acum în România erau de așteptat. Poporul acestei țări – a continuat Lev Zaikov – vede că pretutindeni se desfășoară un proces de democratizare, vede restructurarea din Uniunea Societică; dorința lui firească este ca să înceapă și în propria lor țară. Lev Zaikov consideră că în condițiile actuale, acesta este un proces firesc. Pentru conducerea României se impune un dialog cu poporul și nu înăbușirea cu forța a nemulțumirii. <<Cine are urechi de înțeles, să înțeleagă.>>

Radio Budapesta. După ora 18:00. Emisiunea Lumea știrilor. Realizator Péter Nyárádi. Interviu cu colonelul György Keleti.

Sursa: Fortepan
Sursa: Fortepan

„Aproximativ în jurul orei 13:00 au fost mobilizate în vederea dispersării mulțimii, forțela de la fața locului. Aceste forțe, după aproximativ două ore de încercări, învălmășeală, au reușit împingerea mulțimii în străzile din jurul pieței. Cordoane formate din forțe ale Securității îmbrăcați în uniforme ale armatei militare, au închis capătul străzilor către piață. Îm spatele lor au fost puse vehicule militare blindate. În piață s-au văzut doar două tancuri, și acestea pentru scurt timp. La ora 4 și 40 de minute, piața era curățită de mulțime. Oamenii îndepărtați din piață grupuri de câte 15. -25.000 demonstrau pe străzi strigând <<Jos Ceaușescu!>> În jurul orei 4:00 au apărut deasupra mulțimii elicoptere MIG 8, care urmăreau mulțimea la o altitudine de 200-300 de m. Între forțele de securitate și demponstranții aflați în piață s-a născut un dialog. Mulțimea striga peste tot <<Armata e cu noi!>>.”

BBC. Știri transmise în cursul serii.

„…Potrivit agenției TASS, demonstrațiile s-au amplificat rapid și oamenii au scandat <<Libertate!>> și <<Jos cu dictatura!>> Ei au oprit autoturismele și autobuzele, iar oamenii prezenți pe stradă li s-au alăturat spontan. În același timp, tancuri însoțite de soldați înarmați cu arme automate pot fi văzute pe Bulevardul Magheru, iar Agenția Tanjug relatează chiar că s-au produs ciocniri sângeroase. Tanjug conchide: <<Timișoara se repetă la București!>>.”

Radio Europa Liberă. Seara târziu. Știri citite de Nicolae Stroescu-Stânișoară și Emil Hurezeanu.

Radio Europa Liberă. Știri citite de Mircea Carp

„Din surse din Capitală ni se comunică, de asemenea, că în acest moment se trage în muncitorii de la 23 August și cei de la IMGB.

 

Radio Europa Liberă. După ora 17:00. Informații prezentate de Nicolae Stroescu-Stânișoară și Emil Hurezeanu

„Gazeta Wybórcza, organul Solidarității din Polonia, a scris astăzi că protestele din ultimele cinci zile din România s-au extins de la Timișoara la Brașov, Iași , Sibiu, Bistrița, Giurgiu, Curtici, Călărași, Constanța și Arad.

În cursul acestei zile am fost informați prin telefon că la Sibiu s-au auzit focuri de armă. Demonstrații au loc de asemenea la Arad, unde (…) s-ar fi declanșat o grevă generală.

Radio Budapesta. Știre difuzată la ora 19:00

„De la Cluj am primit vestea potrivit căreia și acolo se desfășoară o manifestație în timpul căreia se aud focuri de armă. Toate acestea s-au întâmplat în jurul Uzinei de Mașini Grele în oraș.”

 

Radio Europa Liberă. Seara târziu. Comentariul lui Emil Hurezeanu

 

 

BBC. Ora 20:00 Apel al Regelui Mihai

”Apelez la Armata Română ca să răstoarne imediat regimul familial al impostorilor și al Securității lor! Cer tuturor muncitorilor să declare și să aplice grevă generală în toată țara, să se formeze în țară un guvern de generali și elemente ale partidului, opus acestui regim! Sunt și voi fi alături de voi toți! Mihai”