Agentia Spatiala Romana aniverseaza trei ani de la aderarea Romaniei la Agentia Spatiala Europeana

Astazi, Agentia Spatiala Romana (ROSA) aniverseaza trei ani de la aderarea Romaniei la Agentia Spatiala Europeana (ESA), eveniment care a avut loc pe 22 decembrie 2011. Tara noastra devenea atunci cel de-al 19-lea Stat Membru ESA, consolidand o colaborare in domeniul cercetarii si utilizarii pasnice a spatiului cosmic inceputa inca din anul 1992. In cei trei ani, ROSA a coordonat activitatile spatiale ale Romaniei legate de ESA prin 108 proiecte care au angrenat peste 90 de organizatii din Romania și 800 de profesioniști, precum și deschiderea a șapte centre de competenta. Perioada a fost marcata și de contracte ESA importante caștigate de entitati din Romania.

Prin dobandirea calitatii de Stat Membru ESA Romania a demonstrat ca are capacitati tehnice si stiintifice competitive la nivel european, obtinand astfel aceleasi facilitati ca celelalte tari membre si acces la oportunitati de continua dezvoltare tehnologica, stiintifica si a resurselor umane. Odata cu aderarea, ROSA a inceput alaturi de partenerul european un program de opt ani pentru integrarea tehnologica in ESA.

Totodata, implementarea Acordului dintre Romania si Agentia Spatiala Europeana, privind aderarea Romaniei la Conventia ESA se realizeaza prin Programul de Cercetare, Dezvoltare si Inovare STAR – Tehnologie Spatiala si Cercetare Avansata pentru perioada 2012-2019, coordonat de Agentia Spatiala Romana.

Pana in prezent, ROSA a organizat doua competitii de proiecte STAR, ce au rezultat in 108 proiecte aflate in derulare, fiecare dintre ele contribuind la dezvoltarea de nise tehnologice si de expertiza stiintifica in conformitate cu domeniile prioritare de dezvoltare spatiala trasate de ROSA. In total, peste 90 de organizatii din cercetare, industrie si mediul academic sunt implicate cu un total de peste 800 de profesionisti activand in acest domeniu.

In cadrul competitiei de proiecte STAR 2012 Agentia Spatiala Romana a finantat proiectul RoBiSAT-1, prima etapa a misiunii spatiale RoBiSAT dezvoltata de Institutul de Stiinte Spatiale si care isi propune sa dezvolte integral in Romania doi dintre cei 50 de nanosateliti ce vor fi lansati de colaborarea internationala QB50.

Printre alte proiecte sprijinite de ROSA se numara: EPTOS care va realiza un soft pentru simularea si optimizarea transferului pe orbite superioare a satelitilor cu propulsie electrica, SaferDanube care va oferi asistenta pentru navele fluviale care navigheaza pe Dunare, precum si un proiect care aduce contributii la proiectarea unui telescop de supraveghere a asteroizilor din apropierea Pamantului, Telescopul FlyEye.

Incepand cu anul 2013, ROSA a demarat constituirea a sapte centre de competenta prin Programul STAR. Cele sapte centre au scopul de a dezvolta competente specializate in domenii precum: testarea rezistentei la radiatii pentru componente ale misiunilor spatiale, senzori si tehnologii “Big Data” pentru aplicatii spatiale, observarea Pamantului si date de teledetectie pentru studiul atmosferei, antrenarea asistata de calculator a astronautilor cu aplicatii terestre pentru creșterea performantei sportivilor sau recuperarea persoanelor cu disabilitati, lansatoare si vehicule spatiale, dezvoltarea durabila a zonelor marine si costale din Romania, dezvoltarea de nanosateliti.

Pe 29 noiembrie 2013, Agentia Spatiala Romana a semnat acordul multilateral pentru misiunea Euclid in cadrul Comitetului ESA pentru Programe Stiintifice, desfasurat la Paris. Programata pentru lansare in anul 2020, misiunea Euclid va cartografia forma, stralucirea si distributia 3D a doua miliarde de galaxii, urmarind sa identifice rolul materiei si energiei intunecate in evolutia si expansiunea universului.

In aceasta perioada s-au facut pasi importanti in pregatirea misiunii AIDA, Asteroid Impact Deflection Assesement prin realizarea de elemente necesare orbitarii unui asteroid dublu si deflexia prin impact cinetic, pentru misiunea JUICE de explorare a planetei Jupiter si a satelitilor sai sau pentru participarea la programul de explorare lunara Lunar Lander. De asemenea, un satelit de observatii destinat in principal agriculturii si monitorizarii padurilor se afla in faza de pregatire si a fost initiata prima etapa pentru dezvoltarea unui satelit de comunicatii.

Printre cele mai importante contracte ESA obtinute de organizatiile din Romania se numara cel acordat pentru realizarea primului lidar european, un instrument pentru detectarea si monitorizarea particulelor minuscule suspendate in aer care va juca un rol important in pregatirea si validarea datelor oferite de misiunile europene ce monitorizeaza atmosfera. Proiectul MULTIPLY a obtinut in octombrie 2014 un contract de aprox. 3 milioane de euro din partea ESA si este coordonat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica.

La Consiliului Ministerial ESA din 2 decembrie 2014, ROSA a anuntat aderarea Romaniei la doua programe optionale ESA: programul pentru dezvoltarea celei mai noi rachetei europene — Ariane 6, Romania fiind al 12-lea Stat Membru ESA implicat in program, dintr-un total de 20 si programul de exploatare a Statiei Spatiale Internationale, Romania fiind al 12-lea stat european implicat in program si a 16-a tara din lume parte din consortiul Statiei Spatiale.

 

Implicarea in aceste programe optionale s-a realizat in baza evaluarii capacitatii si potentialului pentru activitati spatiale. De altfel, inca de la aderarea la ESA Agentia Spatiala Romana a prioritizat participarea Romaniei la urmatoarele Programe Optionale ESA:

·       Observarea Pamantului, programul care ajuta Europa sa inteleaga sistemul de functionare a Pamantului si a proceselor sale, in special in contextul schimbarilor globale.

·       Zborul uman in spatiu si explorare robotica, program care permite Europei sa se implice in dezvoltarea de infrastructuri spatiale si sa dezvolte si testeze tehnologii necesare explorarii spatiale dincolo de orbita Pamantului.

·       Lansatoare, programul care asigura accesul independent la spatiu al Europei.

·       Programul Galileo, sistemul global de navigatie prin satelit al Europei.

·       Telecomunicatii si aplicatii integrate, program care asigura viitorul Europei pe piata satcom la nivel mondial si transforma cercetarea in aplicatii comerciale.

·       Programe de securitate, prin care Europa isi dezvolta capacitatea de a urmari in mod independent obiectele si fenomenele naturale, care ar putea afecta sateliti in orbita sau infrastructura de pe Pamant.

·       Tehnologie, un program prin care se dezvolta noi tehnologii pentru o gama larga de programe spatiale si care sprijina astfel competitivitatea industriala.

·       Suport Stiintific, un program care sprijina dezvoltarea industriala a instrumentelor stiintifice sau a experimentelor propuse de institute sau universitati si selectate de ESA.

 

In vederea promovarii oportunitatilor oferite industriei din Romania prin participarea la aceste programe optionale, ROSA a organizat aprox. 20 de sesiuni informative in Bucuresti si marile orase ale tarii, prin care a facilitat un dialog direct intre reprezentati ai industriei din Romania si experti ESA.

ROSA a sprijinit de asemenea activitatile educationale din domeniul spatiului, organizand workshopuri pentru profesori, tabere de vara pentru elevi, evenimente pentru publicul larg precum Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic, iar in mai 2014 a lansat in Romania alaturi de ESA Biroul European de Resurse pentru Educatie Spatiala. ESERO Romania se alatura astfel unei retele europene prezente la momentul respectiv in 10 tari de pe continent. 

Puncte de reper ale colaborarii Romania – ESA

·      1992 — Primul acord dintre Romania si ESA privind cooperarea spatiala in scopuri pasnice a fost semnat la Paris si ratificat prin Legea Nr. 40/1993, moment care a deschis calea pentru participarea romaneasca la mai multe proiecte de cercetare, impreuna cu alte tari europene.

·       1999 — Acordul Romania – ESA privind cooperarea pentru exploatarea si utilizarea pasnica a spatiului cosmic, eveniment care a intensificat oportunitatile de colaborare intre comunitatea industriala din Romania si ESA.

·       2006 — S-a semnat aderarea Romaniei la Programul pentru Tarile Europene Colaboratoare (Programme for European Cooperating States – PECS) al ESA

·     2007 — Romania incepe sa contribuie la bugetul ESA in calitate de Stat European Cooperant, statut ratificat prin Legea nr. 1/2007. In cadrul PECS, au fost realizate proiecte pentru observarea heliosferei, dezvoltarea de software pentru misiunea Planck, realizarea unei aplicatii pentru utilizarea datelor de observare a Pamantului etc.

·       2011 — Romania a devenit cel de-al 19-lea Stat Membru al Agentiei Spatiale Europene.