Publicul a câştigat Duelul Viorilor

Nouă recitaluri şi două concerte cu orchestra, aproape 3.000 de km parcurşi, aproximativ 6.500 de spectatori, muzică de cea mai bună calitate cântată cu pasiune, talent şi virtuozitate de trei maeştri ai scenei clasice, răsplătiţi cu minute în şir de aplauze, acesta este tabloul final al celei de-a patra ediţii a Turneului Naţional Duelul Viorilor, organizat de Centrul Cultural Media al Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo. Periplul muzical a început pe 4 noiembrie la Craiova şi s-a încheiat pe 19 decembrie la Piteşti, după ce a străbătut toate zonele istorice ale ţării. Două concerte cu orchestra, la Timişoara şi Bucureşti, şi o versiune originală a Anotimpurilor de Piazzolla în prelucrarea argentinianului Mariano Castro, pentru două viori şi pian, interpretată în partea a doua a recitalurilor, au fost cele două noutăţi repertoriale din cadrul turneului de anul acesta.

Protagonişti au fost violonistul Liviu Prunaru, concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, care a cântat pe vioara Stradivarius Pachoud şi violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. Dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Orchestrelor Radio România, care a cântat pe vioara Guarneri del Gesu, instrument pus la dispoziţie de Muzeul Naţional George Enescu, în patrimoniul căruia se află. Arbitru a fost pianistul Horia Mihail, unul din cei mai apreciaţi muzicieni români ai generaţiei sale, solist concertist al Orchestrelor Radio România.

Duelul instrumentelor a fost doar un pretext pentru că ceea ce a primat de fapt, după declaraţiile spectatorilor, a fost măiestria instrumentiştilor, numele sonore ale instrumentelor trecând pe planul doi şi fiind apreciate mult mai mult calitatea interpretării, dar şi alegerea repertoriului, versiunea originală a Anotimpurilor de Piazzolla in prelucrarea argentinianului Mariano Castro, pentru două viori şi pian, fiind foarte apreciată de spectatori: „Nu am mai auzit Anotimpurile lui Piazzola cântate aşa. M-au purtat în altă lume, pe alte continente. Este o partitură foarte grea. Eu am studiat muzică şi îmi dau seama ce efort a fost, câtă dăruire şi talent trebuie ca să o cânţi aşa. Am fost vrăjită de partea a doua. Instrumentele sunau foarte bine dar dacă nu erau ei atât de mari instrumentişti, chiar nu ar fi contat. Ei le dau viaţă”.

La final de turneu, violonistul Gabriel Croitoru vorbeşte despre adevăratul câştigător: „Există, cu siguranţă, un câştigător şi acela e publicul… Această a patra ediţie a fost marcată de nişte noutăţi. Am avut şi concerte acompaniate de orchestră, o dată la Timişoara şi o dată la Sala Radio din Bucureşti. Mă bucur că această primă audiţie  mondială a aranjamentului făcut de Mariano Castro pentru cele patru Anotimpuri de Astor Piazzolla s-a petrecut în acest turneu al nostru şi să sperăm că publicul a gustat din plin acest spectacol şi va veni în continuare la concerte”.

Liviu Prunaru îşi îndreaptă gândurile, la sfârşit de turneu şi de an, tot spre spectatori: „În primul rând Sărbători Fericite! Să fie toată lumea sănătoasă, voioasă, cu lumină în suflet, cu dragoste, cu multă înţelegere pentru cel apropiat, să ne gândim mai mult unii la alţii, să fim mai îngăduitori, mai toleranţi şi să ne uităm aşa, spre viitor… eu cred că începe o nouă etapă pe mai multe planuri şi doresc numai fericire şi sănătate tuturor”.