Măsuri stabilite de reprezentanţii statelor UE la Forumul la nivel înalt de la Bruxelles

Comisia Europeană a stabilit măsuri de modernizare a modului de acordare a ajutoarelor de stat la Forumul la nivel înalt care a reunit la Bruxelles reprezentanţi ai statelor membre, în prezenţa noului comisar pentru concurenţă.
Comisia Europeană a aprobat pentru prima dată planuri de evaluare pentru două modele diferite de ajutoare de stat, cel practicat de Republica Cehă şi cel din Marea Britanie, în baza cărora cele două ţări pot acorda peste 6 miliarde de euro pentru investiţii şi dezvoltare. Cele două modele de ajutoare de stat modernizate vor putea fi aplicate până în 2020 fără să mai fie nevoie de autorizare din partea Comisiei. Şi a fost posibil datorită noului regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare aprobat de Comisie care a extins considerabil gama de ajutoare scutite de notificarea prealabilă. Comisarul pentru concurenţă, doamna Margrethe Vestager, a subliniat cu ocazia Forumului la nivel înalt importanţa reformei in acest sector: „Avem în acest moment şi vom continua să căutăm cele mai bune măsuri pentru îmbunătăţirea colaborării între statele membre şi Comisie, astfel încât acordarea ajutoarelor de stat să se facă într-o deplină transparenţă. Evaluarea permanentă şi controlul regimului de ajutoare de stat de mare anvergură va deschide totodată calea pentru creşterae eficienţei în domeniu. Trebuie să încurajăm acele ajutoare adecvate şi crecte, să le surprimăm pe cele care nu îndeplinesc aceste condiţii şi să asigurăm o transparenţă reală, arătând unde merg banii şi care sunt efectele acestor alocări. Prin modificărea regulilor în materie de ajutoare de stat am făcut însă doar jumătate drum. Una dintre provocările majore ale mandatului meu este să reuşesc să transpun în practică întreaga reformă a politicii privind ajutoarele de stat”.
Comisia Europeană va studia cu statele membre proiectele de infrastructură cu cel mai mare potenţial de a genera creştere economică, ţările membre trebuie să vină cu propriile de propuneri de ameliorare a sistemelor naţionale de ajutoare de stat care să prevadă inclusiv o evaluare anticipată a măsurilor de fiscalitate şi a sectoarelor care necesită restructurare; totodată statele membre vor lucra cu Comisia la stabilirea unei foi de parcurs pentru îmbunătăţirea transparenţei în utilizarea ajutoarelor de stat, astfel încât să fie aduse la cunoştinţa cetăţenilor destinaţia şi eficienţa folosirii banilor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 decembrie)