Noi negocieri de pace la care vor participa Ucraina, Rusia şi OSCE, în luna decembrie

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat în cursul zilei de luni că o nouă rundă de discuţii de pace – la care vor participa Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa – va avea loc în capitala Belarusiei, pe 24 şi 26 decembrie. Datele au fost discutate
într-o conversaţie telefonică între preşedintele francez, Francois Hollande, cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Poroşenko a afirmat că liderii au subliniat necesitatea de implementare a următorilor paşi ai unui plan de încetare a focului, care a fost stabilit în cadrul unei prime runde de discuţii, la Minsk, în luna septembrie, şi care are ca scop încheierea conflictului din teritoriile estice ale Ucrainei, care a provocat decesul a mai mult de 4700 de persoane. „Participanţii au fost de acord cu necesitatea implementării tuturor punctelor înţelegerii de le Minsk, printre care se numără şi încetarea focului, retragerea armamentului greu şi eliberarea imediată a tuturor ostaticilor”, a afirmat Poroşenko. Acordul de încetare a focului din septembrie a fost încălcat de ambele părţi implicate, dar violenţele s-au diminuat semnificativ în luna decembrie, ceea ce a amplificat speranţele privind noi negocieri, deşi planurile anterioare au fost amânate.

(REUTERS – 22 decembrie)